No és fàcil!


La desigualtat la justifica el neopropietarisme, una visió en què la propietat no pot ser qüestionada, sempre és bona. És un error. En la història quan hi ha concentració excessiva de la propietat necessites vies perquè hi hagi més mobilitat del poder. Des dels vuitanta hem oblidat lliçons de la socialdemocràcia del segle XX. Hem d'anar a una globalització amb més justícia i desenvolupament equitatiu o més gent se sentirà abandonada del sistema.
Als partits, la gent amb menys èxit als seixanta els votava perquè tenien un programa de redistribució, educació, drets econòmics i socials, però es van convertir en el partit dels educats, incapaç de redefinir la seva estratègia redistributiva. Davant la globalització, la socialdemocràcia s'ha limitat a l'Estat nació: va construir un sistema de seguretat social, educació i impostos molt bo, però estatal.
Hannah Arent el 1951 a 'Els orígens del totalitarisme', ja deia que la gran limitació socialdemòcrata era la seva incapacitat de veure-hi més enllà de l'Estat nació. Els colonialistes, els bolxevics, els nazis tenien projectes globals, els socialdemòcrates no, i els va fer molt dèbils. Si tens una economia global, has de tenir una política global. No hi ha cap altra solució que el federalisme democràtic.
Molts gent se sent amenaçada per les forces capitalistes globals i els partits nacionalistes i xenòfobs responen tornant a les fronteres nacionals i expulsant emigrants. Això crearà molta violència i no resoldrà el nostre problema amb el clima, la desigualtat i l'educació.
La UE va deixar circular el capital i els béns sense regulació, i això ha funcionat per als grups amb més capital humà, per als menys formats no. Per combatre l'excés de capitalisme de lliure mercat hem de triar entre nacionalisme o algun tipus d'internacionalisme, un programa internacional que vagi més enllà del capitalisme pur.
Justo Barranco, "Si l'organització d'Europa no canvia, hi haurà ,més Brexits", La Vanguardia 12-12-2019.