6.6 Empreses i empresaris



Les empreses són un dels ostentadors de poder econòmic. Però d'empreses n'hi ha de molts tipus, a més de moltes mides. La seva personalitat no es pot separar del seu entorn.

Els articles següents mostren algun aspecte d'aquesta varietat:

6.6.4 Familiars


Els avantatges competitius de les empreses en cada país depenen de la història, la cultura. (...) Els mercats formen part de la cultura i el context històric al qual pertanyen. Reproduir una economia de mercat sense aquest context és un error garrafal.
Luis Aparicio, entrevista a John Kay, “Las bolsas no son instituciones económicas tan importantes”, El País 9-12-2003.

Direcció sense criteris mesurables*
Digeum-ho clar. En direcció d'empreses, criteris predeterminats i mesurables que siguin a la vegada objectivament "bons" per a l'empresa no existeixen. ¿Podem definir els objectius del rendiment d'una empresa a través d'una sèrie de mesures de manera que llavors sapiguem si el responsable ha fet el que havia de fer o no, simplement comparant els seus valors amb uns prefixats? No. És impossible: "Rendiment" és un concepte multidimensional i algunes de les seves dimensions no són mesurables. (...)
(...) El fonament de la lliure empresa és la subjectivitat. (...)
Rafael Andreu y Josep Mª Rosanas, ¿'Criterios predeterminados'?, La Vanguardia  1-03-2010.


Nous tipus d’organització
[P. S’enfonsa el model econòmic actual?]. R. No només és el capitalisme, el sistema que coneixem des de la revolució agrícola s'ensorra. Les companyies s'han organitzat històricament al voltant de funcions repetitives i això ja no val. Cal promoure el canvi, organitzar-se en equips molt fluids on tots puguin contribuir, en lloc de crear jerarquies, regles i ordres. (...)
Qualsevol bon directiu sap que la descentralització sense integració és impossible. L'anarquia porta a la tirania. És just en aquest punt intermedi on sorgeixen bones idees, quan passes d'un sistema basat en regles i ordres a un altre basat en empatia i ètica.
Manuel Ángel Méndez, entrevista a Bill Drayton, “Es el momento de cambiar el sistema”, El País 23-10-2011.