6.6.2 Públiques


Quan hi ha molt diner en circulació ...
Dos financers que als anys setanta ocuparen alts càrrecs d’empreses públiques italianes han estat detinguts, acusats d’apropiar-se de més de cent deu milions de dòlars en concepte d’interessos dels fons econòmics de l’Estat.(...).
El que pot ser l’escàndol més gran de la política italiana d’ençà de la segona guerra mundial ha esclatat mol fort, ja que hi estan implicades unes altres set persones importants (...).
(...) Quan Fausto Calabria era president de la divisió financera de l’IRI [Institut de Reconstrucció Industrial] (...) va obrir, junt amb els altres presumptes implicats en l’afer, uns estranys comptes bancaris. A  aquests comptes corrents passaven els diners de la societat de construccions d’autopistes, sense cap autorització.
Els interessos que produïen els diners anaven a la butxaca dels encausats. A més, trigaven a pagar milions de dòlars destinats a alguna de els societats –encara que els donaven per pagats als llibres de comptabilitat.
La policia fiscal inicià les seves investigacions els anys 1976-76, però no aconseguí resultats concrets, motiu pel qual el fiscal general de l’Estat va proposar d’arxivar l’assumpte. Contra aquesta decisió es va oposar el jutge instructor del sumari (...), que va rebre una denúncia anònima i va tornar a investigar el cas. Aquest estiu passat, la policia fiscal trobà proves definitives que van permetre als jutges d’ordenar la detenció dels dos financers.
Les operacions financeres il·legals foren realitzades aprofitant les grans inversions que l’Estat italià va fer la dècada dels setanta en la construcció d’autopistes (...).
Els investigadors sospiten que una part del diner apropiat va anar a parar a mans d’alguns polítics, amb la intenció de comprar el silenci i presumptes complicitats.
Descoberta la major estafa des de la postguerra a Itàlia, Avui 17-10-1984.


Els negocis de la SEPI
L'Estat espanyol va perdre uns 2.100 milions d'euros entre 1991 i 2001 amb el control d'Aerolíneas Argentinas a través d'Iberia i la SEPI. La quantitat es pot veure incrementada per la responsabilitat assumida per la SEPI en el procés de venda del grup argentí a Air comet (...).
E. Press, El Estado espanyol ha perdido més de 2.000 millones con Aerolíneas Argentinas, La Vanguardia 8-04-2010.

Beneficis de les energètiques publiques per eixugar pèrdues de la naval*

Mentre els beneficis de les empreses del sector energètic van a parar a eixugar les pèrdues de la constructora naval i d’altres mal administrades empreses estatals, es retallen els suports a les renovables i creix el dèficit tarifar elèctric.

La Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (Sepi) ha iniciat la venda dels seus millors actius per finançar les pèrdues de les seves empreses i en concret de Navantia, la constructora naval. El holding empresarial públic va tancar el 2010 amb unes pèrdues estimades de 90 milions d’euros.
(...) el pressupost s’ha desviat ni més ni menys que en 367 milions (...).
(...) El consell d'administració del holding públic va aprovar iniciar els tràmits administratius pertinents per aconseguir llum verda per a la venda de participacions en (...) Red Eléctrica (REE). (...) El 10% de REE (...) s'estima en uns 510 milions. En definitiva es tracta d'uns 870 milions d’euros amb els que cobrirà els voluminosos números vermells de les seves empreses industrials. (...) El 2007 va vendre el 2,95% que mantenia a Endesa, en el marc de l'opa d'Enel i Acciona, amb unes plusvàlues de 1.161 milions d'euros. (...) El problema és que cada vegada queden menys actius per vendre i els problemes pendents de la reconversió industrial dels 80 segueixen sense resoldre.
(...) cada cop són menys els recursos per sufragar les pèrdues  de la construcció naval civil pública. (...)
L'opacitat i falta de transparència que envolta l'empresa pública fa impossible conèixer la seva veritable situació econòmica. El secretisme és total. (...) Sepi ja no ofereix dades de les empreses que controla.
Des de 2003 (...) l’empresa pública s’ha convertir en un estrany conglomerat dispers per l’Administració. (...) Això explica que sigui una missió impossible conèixer la situació econòmica fins i tot per al propi Ministeri d’Economia, que només coneix l’evolució (no el contingut) dels sous a través d’una comissió creada per Solbes.
La vicepresidenta Elena Salgado va introduir en el pla d’ajust d’abril el tancament i fusió d’empreses i la reducció del seu staff. El balanç d¡aquest procés és un altre misteri. Només sabem que Sepi ha tancat 12 de les 14 que li corresponien.
Mar Díaz-Varela, a Sepi vende para financiar Navantia, La Vanguardia 6-02-2011.