El cas d'Alemanya

Volkswagen
El director financer de Volkswagen (...) va ser destituït ahir de manera fulminant pel president de la comapanyia (...). Aquest és el setè alt càrrec destituït en relació amb el frau de divises a la Volkswagen descobert la setmana passada.
(...) El valor del frau és superior als beneficis que l'empresa va obtenir l'any 1985, que van ser de 477 milions de marcs. (...)
Segons publicava ahir el dominical 'Welt am Sontag, que qualificava els fets com "l'Estafa del segle", els autors del frau van iniciar les seves operacions fraudulentes durant els anys de l'espectacular puja del dòlar enfront del marc akemany, és a dir, abans del 1984. Quan el dòlar va començar a baixar, els estafadors es van veure obligats a fer falsificacions de documents per ocultar les pèrdues a la direcció de Volkswagen.
(...) Els primers indicis del frau els va donar un butlletí confidencial alemany el mes d'octubre passat, però la direcció de Volkswagen va desmentir la notícia.
Finalment, el departament de revisió i control va descobrir les manipulacions de divises després de controlar i revisar tots els tèlexs cursats aquests últims anys.
Segons les investigacions realitzades fins ara, sembla que tots els negocis del divises de l'empresa automobilística estaven degudament comptabilitzats. El fet que a més es presentessin sempre justificants bancaris de cada una de les operacions va fer que els revisors dels comptes de l'empresa no sospitessin mai res.(...)
El frau ha afectat molt negativament les cotitzacions de les accions ordinàries de l'empresa automobilística, que han baixat un 8'1%. També s'han vist molt afectades les accions dels bancs on treballa Volkswagen, com les del Deutsche Bank, i les del Dresdner Nabk, que van perdre 10'5 marcs.
Barcelona/DdB, Cau el director financer de Volkswagen pel frau de divises a la companyia, Diari de Barcelona 16-03-1987.


Deutsche Bahn
La companyia ferroviària més gran d'Europa va cridar a auditors per investigar la seva branca internacional de consultoria després de descobrir evidències de pagaments de milions d'euros en suborns. (...)
La investigació serà de Deutsche Bahn International [DBI], que ofereix serveis de consultoria arreu del món a governs i altres entitats de planejament i construcció ferroviària.
Deutsche Bahn ha anunciat que (...) farà l'auditoria especial a DBI com a resultat de l'evidència desvetllada pels magistrats de Frankfurt que investiguen els suposats pagaments per empleats de DBI en suborns a qui prenen decisions a l’estranger.
El cas sota investigació es remunta al 2005 i concerneix a Algèria.
Robert Wright, Bribe probe for Deutsche Bahn unit, Financial Times 24-04-2010.