6.3.10 Portes giratòries


Una manera de fer xarxa!
Es tracta del pas a l’activitat privada d’antics responsables públics d’àrees clau o a la inversa, del desembarcament en l’administració de quadres provinents dels sectors que van a regular.
El trànsit de la política a activitats d’assessorament o lobby és comú a Espanya (...) els periodistes Carrasco, Jara i Vidal desvetllen que la pràctica de les “portes giratòries” és freqüent en les agències de l’Estat. Denuncien la força dels grups de pressió de la indústria nuclear, la política hidrològica o els transgènics.
(...) cap govern ha apostat per la transparència. L’impuls podria arribar des de Brussel·les si obliga als Estats a aplicar la seva legislació.
Anxo Lugilde, Pasillos de tinieblas, La Vanguardia 3-02-2009.

Tranquil·litat assegurada
En qualsevol cas, estaven molt tranquils perquè, a més, qui manava a Washington eren també antics executius de Wall Street que voldrien anar o tornar als seus bancs després.
Robert Rubin, quan va deixar de ser secretari del Tresor, va tornar a Wall Street i va guanyar a Citicorp 160 milions de dòlars en una dècada. El mateix van fer Larry Summers i tants altres directius que surten i entren a l’Administarció i a Wall Street... Com vol que aquests senyors regulin als seus futurs bancs?
I ara tenen a Geithner, el secretari del Tresor. El Banc de Nova York forma part de la Reserva Federal i va aconsellar nominar-lo, el dirigeixen els grans bancs de Wall Street. Què vol que reguli Geithner? On anirà a treballar?(...)
Lluís Amiguet, entrevista a Luigi Zingales, La Contra, La Vanguardia 9-06-2009.


La temptació dels oleoductes europeus      
El cas més conegut és el de Gerhard Schröder, el qual després d’abandonar la cancelleria alemanya va passar a presidir, amb un sou de 300.000 euros, la companyia que construeix el Nord Stream. Però el socialdemòcrata no ha estat l'únic. Segons el Herald Tribune, Gazprom també ha estat generós amb Paavo Lipponen, ex primer ministre de Finlàndia que en el seu dia va haver d’assessorar a Sebastian Sass, avui representant de Nord Stream a Brussel·les. I Gazprom va oferir la presidència del South Stream a Romano Prodi, llavors primer ministre italià. Però, per una vegada, el sud va resistir millor que el nord: Prodi va dir no.
Xavier Batalla, El,negocio del siglo, La Vanguardia 5-12-2009.


Les empreses fitxen polítics
Ha canviat completament de vestit. La seva retirada de la Comissió Europea, on fins ara exercia com a comissària de Comerç i Política Europea de Veïnatge –càrrec en el qual tot just hi ha estat tres mesos-, ha suposat el seu salt a l'empresa privada. Amb Gamesa ha arribat el seu segon Consell d'Administarció, doncs Benita Ferrero-Waldner també ha fitxat per l'organ de decisió de l’asseguradora alemanya Munich Re.
(...) l'elecció d'aquest "pes pesant" en la diplomàcia europea ajudarà en el camí [de Gamesa vers la consolidació com referent a internacional]. Aporta unes relacions internacionals envejables i un coneixement exhaustiu de mercats com el nord-americà, l'asiàtic o el llatinoamericà a una companyia que té els seus ulls posats a l'exterior.
Una embajadora para Gamesa, El País 28-02-2010.

Una guineu per controlar el galliner?
Un italià de 64 anys, ex directiu del banc nord-americà Goldman Sachs a Europa i anomenat "Supermario" per la premsa del seu país pel seu tarannà auster i dur serà l'encarregat de prendre el comandament de la nau de la zona euro, que viu forts turbulència per la crisi de deute que viu actualment.
Mario Draghi pren avui oficialment el relleu del francès Jean-Claude Trichet com a nou governador del Banc Central Europeu (BCE) amb l'objectiu de seguir injectant liquiditat al sistema financer comunitari per evitar el col·lapse de liquiditat i, a més, de prendre les mesures adequades per frenar la inflació.
Redacció/Agències, Mario Draghi dirigirá el BCE con la presión de bajar tipos de interés, La Vanguardia 1-11-2011.

Temes relacionats: Ingressos d'antics governants