Nacionalitzacions de "dretes"



Ni tan sols els economistes de l’esquerra demòcrata s’atreveixen a recolzar la creació d'una banca pública com objectiu estratègic: “A diferència de França o Japó, no tenim experiència amb la banca pública; hi hauria corrupció i, com s’avaluarien els seus resultats? (...)
La nacionalització -segons el model suec- permet separar els actius danyats dels actius bons i garantir un repartiment de pèrdues que no perjudica de forma desproporcionada a l’Estat (...).
(...) un dels inconvenients de la nacionalització és que espanta als inversors privats i agreuja el problema de la descapitalització. (...) ajudar els bancs a desfer-se dels seus actius tòxics –bo pels accionistes- alhora que es prenen participacions estatals –bo pel contribuent-.(...)
(...) Si [l’Estat] paga molt, l’accionista surt més ben parat que el contribuent. Si paga poc i opta per recapitalitzar mitjançant la nacionalització, el guanyador pot ser el contribuent.
Andy Robinson, Los bancos se estremecen, La Vanguardia 26-01-2009.

(...) encara que [els bancs] siguin refractaris a parlar de nacionalització caldrà prendre participacions de capital en els grans bancs. Crec que, enlloc de nacionalitzar per la força bruta, igual es pot combinar la participació de l’Estat en el capital per recapitalitzar amb la creació d’un banc d’agregació per fer front al problema dels actius tòxics.
Andy Robinson, entrevista a Barry Eichengreen, “¡Hay que evitar caminos ensidiosos!”, La Vanguardia 26-01-2009.

El ministre britànic del Tresor (...) va alimentar ahir els rumors de nacionalització del Lloyds Banking Group (...) L’Estat ja posseeix el 43% de Lloyds (...) però sembla cada cop més probable que Lloyds HBOS va a passar en la seva majoria a ser propietat pública i que això anirà inevitablement seguit de la nacionalització (...) la nacionalització, seria la tercera després dels casos de Northern Rock i RBS. A més, l’Estat va intervenir el Bradford & Bingley (...)
Walter Oppenheimer, Reino Unido baraja nacionalizar Lloyds ante su desplome, El País 16-02-2009.

Bancs alemanys
Hypo Real Estate (HRE), el banc hipotecari alemany que l’any passat va rebre 142.000 milions i va haver de ser nacionalitzat per evitar la fallida, rebrà altres 40.000 milions. Sense aquest ajut el banc hauria fet fallida el 22 de setembre, segons el setmanari 'Stern'. HRE va quedar molt exposat per la compra de bons de països de l’eurozona com Grècia, Portugal, Itàlia, Espanya i Irlanda.
R. Poch, El HRE alemán recibirá otros 40.000 millones de euros para evitar su caída, La Vanguardia 13-09-2010.

Temes relacionats: 7.6.3 Nacionalitzacions