Canvis en bancs i caixes


El decret llei pel qual es crearà el ‘Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria’ (FROB) contemplarà la injecció de capital a les entitats a apuro o esmorteïdes mitjançant la compra d’accions en el cas dels bancs o de quotes participatives amb drets polítics, en les caixes. [La vicepresidenta i ministra d’Economia] Salgado va deixar clar que ambdues aportacions de diners per part del FROB seran temporals –al final d’un termini encara no concretat, l’entitat haurà de retornar els diners- i tindrà una doble finalitat.
Per una banda, pretén que el banc o caixa afectat reforci el seu capital (...). Per altra, que l’operació serveixi per propiciar canvis. (...)
En les entitats viables que necessitin ajuts puntuals per la duresa de la crisi, els administradors continuaran en els seus llocs però hauran de pagar el “peatge” de veure com les accions (en els bancs) o les quotes participatives (en les caixes) donen drets polítics, és a dir, influència en la gestió, al FROB, que serà qui les subscriurà a canvi dels ajuts aportats.(...)
(..) al final del procés de sanejament d’una entitat que ha rebut ajuts, si és viable, retornarà els ajuts i continuarà independent o fusionada, segons què decideixi. En el cas dels bancs o les caixes en situació greu, “haurà d’optar per una fusió o pel traspàs total del seu actiu”, és a dir, la liquidació, tal i com succeïa ara. (...) “Quan comença una intervenció d’aquests fons públics es suspèn la llei de Caixes”, va dir Salgado.
El redactat actual de la llei recull molt més les reclamacions de la banca que les de les caixes i de la seva patronal, la CECA.
Lalo Agustina, Salgado suprime el veto autonómico a las fusiones de cajas rescatadas, La Vanguardia 16-06-2009.

El portantveu d’Economia del PP en el Congrés, va dir que el PP només participarà en el procés de recolzament al fons per a  un possible rescat de la banca si hi ha garanties que s’augmentaran els crèdits a les pimes, els autònoms i les famílies. (...)
En la seva opinió, “no es poden crear dos grans categories de bancs i caixes, els que estan perjudicats per la crisi econòmica i els que ho estan menys”. (...) per rescatar entitats és necessari emprar molt diner públic [fins 99.000 milions d’euros del FROB] el qual, al col·locar-lo en el mercat, restarà crèdit per a pimes i famílies.
Madrid. Efe/Europa Press, El PP condiciona su apoyo al rescate financiero, La Vanguardia 16-06-2009.

La banca, sobretot a través de al patronal AEB, havia insistit que l’actuació de l’Executiu respectés la competència i no perllongués artificialment la vida d’entitats no viables, sinó que servís per salvar a les que tenen futur.
I així serà. (...) el president del Popular, també es va felicitar  que hagi quedat clar que “les entitats que requereixin ajut públic hauran d’escometre un pla de reestructuració”. (...)
(...) els plans de Govern recullen les principals reivindicacions dels bancs, contraris a que “l’altra part del sistema financer” –els termes amb els quals parlen de les caixes- poguessin distorsionar la competència al rebre ajuts públics i continuar igual tan en la seva estructura com en la seva gestió.
(...) “no ens sembla que sigui el moment perquè els bancs es quedin actius de les caixes”, va dir [el secretari general de CC.OO.] en relació a la possibilitat que les quotes sigui la via d’entrada dels bancs en les entitats d’estalvi. Cándido Méndez, d’UGT, es va mostrar contrari a una privatització encoberta de els caixes, malgrat que va puntualitzar que veu bé la mesura del Govern si és transitòria.
Lalo Agustina, La banca y la CEOE apoyan el fondo de rescate diseñado por el Gobierno, La Vanguradia 17-06-2009. Santander.


Proposta de la Comissió Europea
La Comissió Europea vol lligar en curt als grans bancs comunitaris per evitar que assumeixin massa riscos i acaben fent fallida. Brussel·les presentarà demà un document amb propostes per prevenir futures crisis el qual inclou donar més poders als reguladors nacionals, com el Banc d’Espanya, per a que puguin limitar els negocis considerats de risc, restringir els crèdits, obligar a reemplaçar als directius o prohibir noves activitats als anomenats bancs sistèmics, aquells “massa grans per caure” degut al seu gran volum de negoci. Brussel·les considera que s’ha de limitar els riscos dels bancs la fallida dels quals posaria en jac l’estabilitat financera europea.
(...) La idea és tenir controlades les grans entitats financeres considerades sistèmiques per evitar el que està succeint a la crisi actual: que els governs europeus es vegin obligats a invertir milers de milions de diner públic per rescatar a bancs privats.
El document de la Comissió proposa (...), que els reguladors nacionals bancaris tinguin poder per imposar als bancs que necessiti ajuts públics extraordinaris durant una crisi financera “un canvi de les seves estructures legals o operacionals”.
Laia Forès, Bruselas quiere someter a vigilancia a los grandes bancos, La Vanguardia 5-01-2011.


Enduriments
L’Executiu comunitari endurirà les condicions d’accés a aquestes subvencions públiques, que es van autoritzar per primera vegada de forma extraordinària a finals del 2008 per combatre la crisi financera.
(...) a partir de l’any que ve, qualsevol banc que rebi ajuts públics estarà obligat a presentar un pla de viabilitat o reestructuració. (...)
Agències, La Comisión permitirá las ayudas a la banca y a las pymes hasta el 2012, La Vanguardia 29-11-2010.