Creences i pors


L’economia depèn de dues variables
 (...) l’economia al final depèn de dues variables –les dues inobservables-: la percepció del risc i l’esperança del benefici.
Lluís Amiguet, entrevista a José Manuel Campa, "La economía espanyola es mucho mejor que su imagen", La Vanguardia 14-09-2010.

Por a les represàlies dels poderosos
(...) els alts càrrecs de la política nord-americana s'han negat una i altra vegada a fer alguna cosa respecte a la manipulació de la moneda xinesa, per por -almenys en part- que els xinesos deixin de comprar els nostres bons. (...)
una moneda infravalorada fomenta la inflació, erosiona els salaris reals dels treballadors xinesos i malgasta els recursos xinesos. Però encara que la manipulació monetària és dolenta per a la Xina en el seu conjunt, és bona per a les empreses xineses amb influència política (moltes d'elles, de propietat estatal). De manera que la manipulació monetària continua. (...)
És clar que no passarà res fins que -o menys que- Estats Units demostri que està disposat a fer el que normalment fa quan un altre país subvenciona les seves exportacions: imposar un aranzel temporal que compensi la subvenció. I per què aquesta mesura no s'ha posat mai sobre la taula? Com ja he indicat, una resposta és la por al que passaria si els xinesos deixessin de comprar bons nord-americans. (...)
A part de les pors financers injustificats, hi ha una explicació més sinistra per la passivitat dels EUA: les empreses tenen por a les represàlies xineses.
Pensin en un problema relacionat: les subvencions clarament il.legals que la Xina ofereix al sector de les energies netes al seu país. Aquestes subvencions haurien d'haver donat peu a una queixa formal per part de les empreses nord-americanes, de fet, l'única organització disposada a presentar una queixa ha estat el sindicat de treballadors de l'acer. Per què? Com explicava The New York Times, "les multinacionals i associacions comercials del sector de les energies netes, igual que molts altres sectors, s'han mostrat reticents a presentar denúncies comercials, temoroses de la fama que tenen els funcionaris xinesos de prendre represàlies contra les empreses conjuntes al seu país, i fins i tot de negar l'accés al mercat a qualsevol empresa que prengui partit en contra de la Xina ".
(...) aquest és un bon moment per recordar que el que és bo per a les empreses multinacionals sol ser dolent per Estats Units, especialment per als seus treballadors.