6.4.1 Rússia



Del socialisme a l'economia de mercat
(...) S’ha simplificat el pas del socialisme a l’economia de mercat. En una època molt bella i alegre, [Ígor] Gaidar (l’economista i polític rus que va liderar la transició a l’economia de mercat) va acabar amb el sistema planificat en un dia i no va crear res per substituir-lo, i el que llavors semblava una ingenuïtat es veu ara com un estupidesa. (...) comprenem que no van poder crear res i que van apartar a la gent de l’anàlisi sobri i de la cerca de les solucions correctes. (...) La transició es va fer de forma irreflexiva. Tota la ‘perestroika’, començada per Gorbachov i els dirigents comunistes, va ser una aventura. Primer haurien d’haver modificat les relacions econòmiques, ja que la gent va patir molt i pateix encara ara.
Pilar Bonet, entrevista a Oleg Deripaska, “El mundo occidental será otro en siete años”, El País 20-12-2009. (L’oligarca més ambiciós de Rússia)

Una opinió d'un que hi deu entendre
La crisi va posar a prova al magnat rus Oleg Deripaska [relacionat pel seu matrimoni amb la família de Boris Yeltsin] (...), el qual per haver estat un dels més arriscats va ser també un dels més castigats quan es van desplomar la indústria de l’alumini, la construcció i l’automòbil, algun dels sectors del seu imperi (...) amb més de 250.000 persones en plantilla. De ser la primera fortuna del país el 2008 (...) [amb] 28.000 milions de dòlars, Deripaska va baixar fins a la dècima posició (...). L’empresari va ser socorregut per l’Estat amb un préstec de 4.500 milions de dòlars (...) i ha aconseguit reestructurar 7.400 milions de dòlars de préstecs amb els bancs internacionals (...).
[Quan durarà la crisi?] Tres anys com a mínim. La crisi ho ha canviat tot, i en primer lloc el model anglosaxó de consumisme. La gent calcularà d’una altra manera les seves despeses, quants metres quadrats de vivenda, quants cotxes. El món occidental serà un altre dintre de set anys.
Pilar Bonet, entrevista a Oleg Deripaska, “El mundo occidental será otro en siete años”, El País 20-12-2009.