Fòrmules comuns de corrupció


Suborns, comissions... Són les fórmules més comuns de corrupció que solen deriva en delictes com el blanqueig de capitals. Els partits polítics, les administracions públiques i el poder legislatiu són les institucions percebudes com més corruptes del món pels ciutadans (...).
(...) l'empresa no surt indemne , és una altra de les protagonistes d'aquestes execrables pràctiques universals. En major mesura, aquelles que treballen en els sectors de contractes i construcció d'obres públiques, desenvolupament immobiliari, petroli i gas, manufactura pesada i mineria. (...) Alston, aquesta setmana ha vist com tres dels principals executius de la seva filial anglesa han estat detinguts, acusats de practicar suborns, blanqueig de diners i falsedat comptable per guanyar contractes de subministrament ferroviari.
"El nivell de tolerància a la corrupció està disminuint. Els països estan posant mesures per evitar-la. (...) des del 2009 es "premia" a les empreses que previnguin aquestes pràctiques amb codis de conducte, formació i mecanismes de control intern. (...)
Però les dolentes condicions econòmiques no ajuden a eradicar la corrupció empresarial (...) Més aviat al contrari (...).
"A Espanya, pràctiques com el pagar comissions o l’elecció del pagament amb o sense factura, i sobretot la cultura de l'amiguisme, són més normals que en altres països del nostre entorn. (...) els països en vies de desenvolupament, són els més corruptes, encara que són els desenvolupats els que més els corrompen" (...).
La reforma en curs del Codi Penal espanyol introdueix algunes mesures anticorrupció, més tímides que en altres països (...), però importants. (...) No només es condemnarà als empleats, sinó també a les pròpies companyies. (...)
(...) la majoria d'empreses cotitzades espanyoles tenen codis de conducte i mecanismes de control intern per eradicar els suborns i comissions. Algunes només ho fan sobre el paper. Però altres s'ho prenen seriosament, sobretot les multinacionals i les que tenen interessos a EUA.
Carmen Sánchez-Silva, Brigada antocorrupción, El País 28-03-2010.