6.1.1 Territori en el que exerceix el poder


Tres articles molt diferents per aquest tema, a més de Rèdits de l'espanyol.




Territori futbolístic
“A Portugal hi ha un caciquisme que ha generat zones de corrupció amb un sistema propi de treball: la confluència del poder local, el futbol i el finançament dels partits polítics. Aquest triangle es tradueix en una estreta vinculació entre alcaldes i empresaris de la construcció civil, el qual passa sempre pel futbol. L’acumulació de càrrecs assegura el manteniment d’aquests canals (...) Els polítics busquen la popularitat que els dóna el futbol i els clubs, recursos financers. Les irregularitats romanen ocultes per l’estatut d’utilitat pública que tenen els clubs de futbol”.
Margarida Pinto, El dinero sucio se lava en el fútbol, El País 22-06-2004.

Territoris (ex)segurs
La idea que invertir a Estats Units o a Europa era sinònim d’inversions segures, estables o rendibles ha quedat desmentida(...)
Les inversions en els països de la OCDE s’han reduït durant tot el 2008 (...) [i] les operacions d’inversions vers països emergents es van incrementar.
Javier Santiso, Los fondos soberanos ante la crisis, El País 8-02-2009.

Misteri de l’Alemanya Oriental
Sobre els motius pels quals es va voler fer desaparèixer per complet el treball a Alemanya Oriental, no en podrem saber res en la nostra generació. Els arxius continuaran tancats per trenta o cinquanta anys, perquè els qui van prendre les decisions encara estan actius. En el meu llibre explico que el que ha passat a Alemanya de l’Est va succeir abans a EUA i a Anglaterra. Ara li toca al continent. Es tracta del quasi final de la producció industrial. Quelcom semblant al canvi que la industrialització va introduir el segle XIX.
(...) en el XIX la gent vivia al camp i se’n va anar a la ciutat, la qual cosa ho va transformar tot. Ara passa quelcom de semblant: ciutats que abans eren importants es fa irrellevants.
(...). La nostra cultura està infiltrada per la economia i som incapaços d’imaginar-nos un món que no creixi. Per això, tot concepte relacionat amb la reducció és negatiu. Per mi aquest mon minvant no és negatiu. La nostra cultura ha d’aprendre a trobar-li virtuts.
Berlín. Corresponsal, “Hay que encontrarle el punto positivo a este mundo menguante”, La Vanguardia 19-07-2009.