Suport al sector financer


La possible absorció de l cordovesa CajaSur per part de Cajamurcia (...) apunta a un enfrontament entre els respectius governs autonòmics d’Andalusia i Murcia. El primer s’oposa a l’operació, mentre que el segon la veu amb bons ulls.
[El conseller de Governació d’Andalusia] va deixar clar que “no li convé al nostre sistema financer”. CajaSur (...) busca la seva integració en una altra caixa (...) per millorar el seu balanç, mantenir els seus ràtios de capital i evitar una possible intervenció del Banc d’Espanya.
(...) La unió de les dues caixes no provocaria solapament de xarxes, la qual cosa evitaria tancaments i acomiadaments massius.
Però la política mana. Les comunitats autònomes tenen capacitat per vetar aquest tipus d’operacions.(...)
La Junta d’Andalusia (...) advoca per la creació d’una gran caixa andalusa (...)
Des de la CECA s’ha insistit en que és necessari deixar actuar el mercat, on té molta lògica les fusions entre entitats de diferents comunitats. El Banc d’Espanya també és partidari d’aquest tipus d’operacions. Malgrat això, tant els executius autonòmics com el Govern deixen poc marge a les fusions entre caixes de diferents comunitats.
Lalo Agustina, Andalucía anuncia el veto a una fusión Cajamurcia-CajaSur, La Vanguardia 6-06-2009.

Segons l’esquema que manegava la Conselleria d’Economia i Finances  (...) Caixa de Catalunya havia d’encapçalar la fusió de les tres entitats públiques catalanes [caixes de Catalunya, Girona i Tarragona]. (...) Les connotacions polítiques de l’operació –l’ex ministre Narcís Serra hauria de presidir l’entitat resultant d’una fusió en la qual participen caixes controlades per CIU- expliquen en bona part les dificultats amb les quals ha ensopegat aquesta operació.
Eduardo Magallón, Todos hablan con todos, La Vanguardia 21-08-2009.

Articles relacionats: La crisi financera actual


Regals a més de rescats
Per a  Montalvo [catedràtic de la UPF], l'administració nord-americana ha fet "autèntics regals" a la banca, més enllà dels rescats milionaris: ha atorgat privilegis "foscos", comprant al sector productes cars i tornant-los a vendre per sota del preu del mercat.
M.M, "Acció contundent" o "populisme pur i dur"?, Avui 23-01-2010.


El Gobierno dará 64.000 millones más en avales para bancos y cajas.
El Tesoro ya puso 90.000 millones a disposición de la banca espanyola.
Els 100.000 milions previstos [inicialment, ara] són menys pel destinat a salvar CCM [Caja Castilla La Mancha, amb 9.000 milions] y a la creació del FROB [amb 27.000 milions d'euros].
Redacción y agencias, La Vanguardia 28-07-2009.