El triangle del frau


(...) molts empresaris es troben entre l'espasa i la paret. (...) i apareixen temptacions. ¿On són els límits de lo lícit?
(...) "En realitat tot es mou dintre de l'anomenat 'triangle del frau'. La motivació, és el que du al defraudador a cometre irregularitats; la racionalització, és l'autojustificació de l'acte; i l'oportunitat, la qual apareix per la carència de suficients controls" (...).
El frau intern a l'empresa "sempre gira al voltant de tres punts: l'apropiació d'actius, la manipulació d'estats financers i l'incompliment normatiu (...)". (...) la cultura que hi ha en el nostre país [Espanya] és molt més laxa que a la resta d'Europa respecte la corrupció. "A la nostra cultura no sempre està mal vista. Hi ha empreses que veuen molt normal efectuar obsequis o retorns de diners per captar clients. És quelcom que està en tot tipus d'organitzacions i sectors, i que pot afectar moltes vegades als prescriptors".
(...) el major risc de frau prové de l'alta direcció i dels comandaments intermedis, en definitiva, de persones que tenen un nivell de responsabilitat en l'organització.
Jordi Goula, ¿A más crisis, menos ética?, La Vanguardia 21-06-2009.