Lockheed


Venda d'avions a Espanya
[als originals apareixen els noms complerts]
Venda d’avions. La Lockheed reconeix els suborns a Espanya.
Després de tres anys, la companyia nord-americana aeronàutica Lockheed ha reconegut que va pagar més d’un milió de dòlars en concepte de tarifes de “consulting” a una empresa espanyola.
L’any 1976 va esclatar, com a cua d’un assumpte que ja havia segat caps a Holanda, el Japó i Itàlia, l’afer dels suborns de la Lockheed a l’Estat espanyol. Diverses persones vinculades a l’empresa Aviónica, representants de la companyia nord-americana a Espanya, van resultar implicades en la investigació feta per la fiscalia del Tribunal Suprem: FHV, el general LRR, el coronel CGS, LSP i MAXE. Foren processats els dos militars (...). Mentrestant, s’espera encara que els Estats Units facilitin la informació que Madrid els demana.
Un afer fosc i allargassat, Avui 22-02-1979.

Al Japó
Els fiscals japonesos han afegit el càrrec de violació de la llei d’intercanvi estranger a la d’evasió d’impostos ja presentades contra YK, una figura clau en els pagaments de la Lockheed Aircraft Corp. al Japó.
JK, una influent figura de dreta darrera l’escena política, és l’única persona acusada per ara en relació amb els pagaments de la Lockheed per influir les vendes d’avions al Japó.
Tokyo, The Wall Street Journal 11-06-1976.

Repartir milions ... l'únic mitjà de vendre
La societat Lockheed Aircaft ha distribuït uns 16 milions de dòlars a funcionaris, partits polítics, representants de societats i dirigents polítics als Països Baixos, al Japó, a la República Federal Alemanya i a Itàlia, perquè considerava que era l’únic mitjà de vendre els seus avions, va declarar al Congrés un dels seus dirigents.
Le Monde, 8/9-02-976.

Subvertint embargs
Membres d’un Subcomitè del Senat van denunciar que Lockheed Aircraft Corp. –a més de pagar milions de dòlars en suborns a agents de l’estranger- també va intentar subvertir l’embargo d’Estats Units a les vendes militars a certs països [Indonèsia, Síria, Aràbia Saudí]. (...) El president del Consell va admetre que Lockheed havia pagat $106 milions a agents d’Aràbia Saudí des de 1970 a 1976 per augmentar les seves vendes.
Hal Taylor, Charge Lockheed Attempted to Subvert Military Sales Embargoes, Electronic News 16-09-1976.