Els suborns, avaluats


L’estudi [de Gallup International Association] intenta esbrinar la propensió de les companyies de 21 països líders exportadors a pagar suborns a funcionaris públics estrangers en els països enquestats.
Segons aquest “ranking”, les empreses russes, xines i taiwaneses són les que ofereixen majors probabilitats d’oferir aquest tipus de suborn, seguides de les de Korea del Sud, Itàlia, Hong Kong, Malaìsia, Japó i Estats Units. I al contrari, les més honestes són les australianes, sueques, suïsses, austríaques, canadenques i del Benelux (...)
L’estudi també analitza els sectors més proclius a registrar aquest tipus de suborns, essent els d’obres públiques i armament i defensa els més corruptes (i en els que es registren els suborns més alts), mentre que els més honestos resulten ser els d’agricultura, indústria lleugera i pesca.
Quan als enquestats (...) se’ls preguntava si (...) poguessin eliminar la  corrupció d’una sèrie d’institucions, el 21% va prioritzar els jutjats; el 19% als partits polítics; el 13% a la policia, i el 9% a les duanes.
M.N., Soborna mucho, que algo queda, El País 26-06-2002.