Informacions enganyoses


Farmacèutiques
La Comissió del Mercat de Valors (SEC) d’Estats Units ha obert una investigació sobre Bristol_Myers Squibb, la cinquena companyia farmacèutica del món, per determinar si va actuar il·legalment a l’advertir als seus clients majoristes que els preus de certs fàrmacs anaven a pujar, el que feia que aquests majoristes correguessin a comprar aquests productes abans que s’encarissin, cosa que podria no haver succeït.  D’aquesta manera aconseguia majors ingressos i quadrar el seu balanç (...) estratègia aplicada regularment en el sector per crear demanda (...) estratègia que els analistes no consideren directament il·legal.
Ricardo M. De Rituerto, EEUU añade Bristol-Myers a la larga lista de empresas invertigadas por fraude contable, El País 12-07-2002.

Banco Santander a Llatinoamèrica
Més de dos terços dels afectats per l’escàndal de Bernard Madoff a través del Banco Santander estan a Llatinoamèrica [d’on el banc obté la tercera part dels seus guanys] (...) els seus clients s’han vist afectats per pèrdues de 2.300 milions d’euros(...) Com explica un dels advocats corporatius de Monterrey (...) hi ha elements que permeten presentar demanda judicial(...) [segons declara un inversor mexicà d’origen i passaport espanyol] “Nosaltres varem depositar la nostra confiança en el Santander, que ens va proposar invertir en el fons estrella del banc, l’Optimal. Ens el varem presentar com un fons del Santander, amb el qual no correríem cap risc(...) Jo no volia especular, sinó tenir un dipòsit segur, tal com em varem dir.”(...) El 14 de desembre [els afectats] es varen sorprendre al conèixer que el fons Optimal en realitat no era del Santander, com se’ls havia assegurat, sinó que el gestionava Bernard Madoff.
Joaquim Ibarz, El escándalo Madoff salpica al Santander en América Latina, La Vanguardia, 13-01-2009.

La premsa, culpable de què?
En la llista [de grans culpables de la crisi] comença a figurar el periodisme. En el Regne Unit, una comissió parlamentària ha assegut a la banqueta a diversos reporters. “Si considero que la gent ha de saber que un banc que sembla segur no ho és, ho publicaré”, es defensava un periodista de la BBC, acusat d’enfonsar Northern Rock. Els parlamentaris addueixen que la premsa contribueix a empitjorar la situació: eufemismes de nou encuny per a l’antic ‘matar el missatger’?
El Puntero, El País, 8-02-2009.

Informes i documents falsos
(...) Fabra va acordar manipular documentació amb la finalitat d’aconseguir “el major nombre possible d’autoritzacions per a la producció de productes fitosanitaris”, plaguicides i herbicides (...).
(...) el fiscal apunta que la manipulació consistia en la “simulació” d’informes tècnics i la “imitació” de documents suposadament emesos per laboratoris de la India i de la Xina.
María Fabra, El fiscal pide para Fabra dos años de prisión por falsear documentos, El País 23-06-2009.