Ajuts, favors


Regals a ... Enron
[la reforma fiscal aprovada per l’Administració Bush](...) conté autèntics regals a empreses del sector energètic com Enron (...) amb l’excusa de la pujada de preus de l’energia a Califòrnia, ha autoritzat la prospecció petrolífera a l’Àrtic enlloc de promoure la conservació d’energia (...) ara sabem que van ser els amics de Bush a Enron els que van manipular els preus de l’energia(...)
 L’Administració predica a favor del lliure comerç i  de l’eliminació de subsidis. Però ha intervingut financerament per evitar la fallida les companyies aèries(...) i ha aprovat un increment del 70% de les subvencions a l’agricultura en els propers deu anys.
Manuel Estapé Tous, Stiglitz cree que la política económica de Bush es “equivocada, inhumana e hipócrita”. El Nobel de Economía 2001 critica los “regalos fiscales” a los ricos y a las empresas.
La Vanguardia 28-06-2002.

Un detall "generós"
El Consell d’Administració de WorldCom va trair la seva funció i la confiança dels accionistes al concedir l’any 2000 un crèdit personal de 400 milions [de dòlars] al fundador i llavors president de la companyia B. Ebbers (...) WorldCom ha justificat el generós detall amb el seu fundador amb l’argument que es tractava que Ebbers no hagués de vendre accions de la firma per aconseguir liquiditat per a les seves altres operacions comercials, donat que aquesta venda hauria fet caure la cotització de la societat, a més de generar dubtes sobre la seva situació.
R.M. DE R., WorldCom prestó “indedidamente” 400 millones a su presidente para un rancho, El País 12-07-2002.

Diversificació
Però la corrupció no es limita als suborns. També existeixen altres mitjans que els Governs solen emprar per obtenir avantatges deslleials (...) Transparency International cita:

Mitjans emprats pels Governs per obtenir avantatges deslleials
%
Pressions diplomàtiques o polítiques
66
Pressions financeres o comercials
66
Ajuts condicionats
64
Amenaces de reduir els ajuts
46
Negocis de defensa vinculats a condicions
41
Favors o regals a funcionaris
39

M.N., Soborna mucho, que algo queda, El País 26-06-2002.