Hisenda actua a partir d'un robatori de dades


Hisenda tanca l’encerclament sobre prop de tres mil de titulars espanyols de comptes de la filial suïssa del banc HSBC, als quals ja ha citat a comparèixer en el marc d’un procediment d’inspecció. Això significa que l’Agència Tributària ha obert ja les actes, amb la qual cosa ha aturat la prescripció dels presumptes delictes comesos entre els exercicis del 2005 al 2009.
(...) Ara comença el seriós. Aquest cas va sortir a la llum arrel del robatori de les llistes i els saldos de milers de comptes del HSBC Privat Bank Suisse per part d’un empleat del banc londinenc, lliurades a les autoritats fiscals franceses. Espanya, que té un conveni de col·laboració en la matèria amb el país veí, va poder accedir a les dades fa uns mesos i va posar en marxa la maquinària per atacar aquesta aparentment suculenta bossa de frau. Sorprenentment, Hisenda va cridar primer a regularitzar, la qual cosa va desfermar fortes crítiques al donar la impressió que evitava perseguir presumptes delictes, però ara demostra que ha canviat radicalment d’estratègia.
Amb la inspecció queda clar que l’Agència Tributària vol “anar fins al final” (...). Les inspeccions afecten per igual tant als que ja hagin regularitzat la seva situació com als que no. Hisenda (...) aplicarà als infractors les corresponents sancions, les quals poden ser d’entre el 50% i el 150% de la quantitat defraudada.
El veritable problema el tindran aquells que hagin defraudat més de 120.000 euros per any (...), si es prova el seu incompliment, hauran comès un delicte contra l’Hisenda pública.
En aquests casos, els evasors que s’hagin posat al dia amb Hisenda (...) només hauran de fer front a sancions de fins el 150% de les quantitats defraudades i als interessos de la demora. Gràcies a haver regularitzat, aquests contribuents es beneficiaran d’una espècie d’amnistia fiscal, encara que, això sí, serà vàlida únicament si abasta tot el diner evadit pel contribuent els darrers anys, i no només el dels comptes del HSBC.
Lalo Agustina, Hacienda abre actas de inspección a los titulares de cuentas del HSBC, La Vanguardia 13-08-2010.