Explico com funciona el món dels negocis


Loïk Le Floch-Prigent, que presidia la companyia petrolera Elf entre 1989 i 1993, ha creat certa revolada al publicar un llibre en el qual desenes de polítics (...) amb operacions de la seva empresa per les quals la justícia francesa té obertes causes per desviació de fons (...)
En aquella època, KIO era el propietari d’Ercros i d’Ertoil. I volia vendre Ertoil, el qual tenia refineries i estacions de distribució. Tant els equips d’Elf com els del Banc Central i de Cepsa van coincidir que (...) no podíem permetre’ns que Ertoil se’ns escapés, però era segur que la Comissió Europea ens hauria impedit entra alhora a Cepsa i a Ertoil. El banc Paribas, el qual dissenyava l’operació, ens va aconsellar que un tercer comprés Ertoil i ens el revengués. Paribas tenia un soci (...) a qui se li podia demanar (...) Paribas va muntar l’operació(...) Aquesta operació va ser un èxit(...) Repsol i Cepsa van continuar essent les dues grans distribuïdores de carburants a Espanya (...)
[la justícia investiga si es van pagar sobrepreus o es va desviar diner en comissions injustificades], però és que les comissions van ser legals a França fins 1997! Aquestes comissions van ser autoritzades pel Ministeri de Finances, donaven origen a una deducció fiscal i estaven contemplades en la llei com a tals. A partir del moment en que això va quedar prohibit, es va canviar el nom pel de despeses de “lobbying”(...)
El que jo explico en el meu llibre és com funciona el món dels negocis: qui vulgui jugar a la moral, cap problema, però la moral i negocis són incompatibles.
Joaquín Prieto, entrevista a Loïk Le Floch-Prigent, El País, 19-10-2001.