Residències fictícies


Arantxa Sánchez Vicario (...) ha perdut el seu partit més llarg. Un match de 14 anys de durada que ha conclòs amb una derrota inapel·lable en forma de sentència que condemna a la guanyadora del premi Príncipe de Asturias de 1998 a pagar a Hisenda 3'5 milions d'euros per impostos no abonats entre 1989 i 1993.
Malgrat que Arantxa residia oficialment a Andorra –el que li permetia una quota de l'IRPF del 25% sobre impostos, enlloc del 56% per als residents a Espanya-, una subinspectora d'Hisenda es creuava diàriament amb ella a Barcelona. Poc després, a finals de 1995, un registre a la seva masia als afores de la capital catalana, la qual figurava a nom d'una societat mercantil, va dotar a la inspecció d'Hisenda de proves de la seva vida quotidiana (...) que desmentien la possibilitat que passés al menys 183 díes a l'any al principat pirinenc, la qual cosa l’hauria convertit en resident. Segons càlculs d'Hisenda, en aquells anys, Arantxa (...) ingressava uns 600 milions de pessetes (3'6 milions d'euros) l'any. (...)
El recurs per part d’esportistes, artistes i rics en general a paradisos fiscals per no pagar impostos a Espanya va baixar dràsticament amb l'entrada en vigor de l'anomenada 'quarantena', la qual impedeix a qui passi a residir a l’estranger perdre la residència espanyola a efectes tributaris durant un període de cinc anys. Actualment la 'trampa' més emprada (...) consisteix en convertir-se en resident no domiciliat al Regne Unit, una possibilitat legal molt aprofitada pels clubs de futbol britànic per atreure jugadors estrangers.
C. Arribas, Arantxa debe 3,5 millones a Hacienda, El País 11-12-2009.