Bèlgica, Andorra


Bèlgica
(...) la ministra d’Economia i Hisenda (...) va signar ahir un acord amb el ministre de finances de Bèlgica (...) per prevenir el frau i l’evasió fiscal en matèria d’impostos sobre la renda i sobre el patrimoni. L’acord obliga a Bèlgica, que reconeix el secret bancari, a bescanviar informació efectiva en matèria tributària seguint els estàndards de l’OCDE.
EP, Acuerdo con Bélgica contra el fraude fiscal, La Vanguardia 3-12-2009.


Andorra
Andorra abandonarà la llista espanyola de paradisos fiscals. (...) "Andorra està complint el seu compromís d’aproximar-se als estàndards internacionals de l?OCDE en matèria d’intercanvi d’informació, tal com ens va demanar el G-20 a Londres". L’acord entrarà en vigor l'1 de gener del 2011.
(...) El proper pas és signar convenis semblants amb països de la zona nord d'Europa, la qual cosa els aproximaria als 12 acords exigits per l'OCDE. El cap de Govern va afegir que les sol·licituds [d’informació fiscal] han de ser molt detallades i fer referència a una persona concreta. (...) el Govern andorrà no facilitarà la llista de ciutadans espanyols amb situació econòmica a Andorra, sinó només d'una persona concreta.
(...) Andorra era un dels pocs estats d'Europa que reconeixien el secreta bancari en la seva legislació i el nou acord suposa un "avanç apreciable, molt important" en la prevenció del frau fiscal. (...) a més, tindrà un important efecte dissuasori per a la realització d’operacions que tinguin per finalitat el frau fiscal.
Pau Echauz, Andorra deja de ser un paraíso fiscal para España, La Vanguardia 15-1-2010.

La crisi però també el conveni fiscal signat recentment entre Espanya i Andorra són les causes més plausibles de l'espectacular increment de les confiscacions de divises practicades per la Guàrdia Civil a la duana de la Farga de Moles. Només en els dos primers mesos de 2010 s'han obert dotze expedients sobre infraccions que sumen 386.724 euros, una quantitat que triplica el descobert el 2009 (...).
La banca andorrana ha notat els darrers mesos un augment de la retirada de diners en efectiu dels seus clients espanyols, i ho atribueix a la inquietud ocasionada per la pèrdua de l’etiqueta de paradís fiscal (...) que entrarà en vigor el gener de 2011. La crisi econòmica també hi influeix.(...)
En medis andorrans es veu amb certa preocupació aquesta retirada de capital per part dels seus clients espanyols. Els darrers sis mesos la retirada ha estat el suficient important com per a que tots els bancs hagin optat tancar les seves oficines també el dissabte al matí, en un intent de frenar o dissuadir possibles retirades de dipòsits.
Pau Echauz, Se dispara la incautación de dinero procedente de Andorra, La Vanguardia  4-03-2010.