Comptabilitat creativa


Telefónica
Telefónica s’ha vist obligada a sotmetre els seus comptes a les normes d’Estats Units les quals l’han dut a notificar pèrdues multimilionàries.
Telefónica no ha pogut sostreure les exigents normes comptables d’Estats Units (...) La multinacional espanyola (...) ha reconegut a la SEC (...) que, d’acord amb les seves normes comptables, va tancar el darrer exercici amb unes pèrdues de 7.182 milions d’euros, enlloc dels beneficis de 2.106’8 milions d’euros que havia declarat i manté amb la comptabilitat espanyola.
Ramón Muñoz, Telefónica admite pérdidas de 7.182 millones en 2001 al aplicar las normas contables de EE UU, El País 9-07-2002.

Stock options
Les “stock options” incentivaven la falsificació dels comptes de les empreses, i l’Administració Bush es resisteix a reformar les normes comptables i de retribució dels executius! Hi ha persones a la Casa Blanca que van cobrar aquestes opcions.
Manuel Estapé Tous, Stiglitz cree que la política económica de Bush es “equivocada, inhumana e hipócrita”, La Vanguardia 28-06-2002.

Fora balanç
Aquest tipus de pràctica fora balanç [mantenir algunes transaccions fora de la comptabilitat] és una característica comú de les finances modernes (...) [també] un ampli conjunt de pràctiques han esdevingut normals els darrers anys, les quals poden haver ajudat a empreses d’EEUU presentar els seus resultats amb una perspectiva excessivament favorable.
Richard Waters, Coming clean, Financial Times, 2-02-2002.

Auditors a l'aguait de les filigranes
(...) a mesura que es va desenredant la troca de l’escàndol [d’Enron] hi ha un fet irrefutable: els auditors estaven a l’aguait de les filigranes comptables que van precipitar la bancarrota, però van decidir fer la vista grossa, inclús a risc de perdre la seva reputació i de, potser, incórrer en responsabilitats legals.
Rosa Towsend, “¡Es la confianza, estúpido!”, El País 20-01-2002.