Responsables processats



Primer ministre processat
(...) Islàndia s'ha convertit en el primer país que ha decidit jutjar a un cap de govern per la seva responsabilitat davant la crisi financera. El Parlament islandès va aprovar el dimarts per 33 vots a favor per 30 en contra que l’ex primer ministre conservador Geir Haarde comparegui davant un tribunal especial per presumpta "negligència" en el col·lapse bancari d’octubre de 2008, com havia recomanat una comissió parlamentària.

(...) El tribunal especial, anomenat Landsdomur, va ser ceat el 1905 per jutjar a membres del govern i mai abans havia estat convocat. (...)

Haarde, el govern del qual va caure el gener de 2009 després de la debacle financera, serà l’únic alt càrrec processat per la crisi. Contrariament a les recomanacions de la comissió parlamentària, els diputats van refusar per votació el processament de tres ex ministres: els socialdemòcrates (...) ex titular d’Assumptes Exteriors, i d’Economia, i el conservador (...) de Finances. Islàndia, una illa volcànica amb 320.000 habitants, va passar de ser un miracle econòmic a convertir-se, gairebé de la nit al dia, en una dels principals afectats per la crisi internacional. La fallida bancària, la caiguda de la corona i el brusc augment de l’atur van obligar a Islàndia a demanar ajut al FMI. (...)

A l’abril, una comissió d’investigació especial encomanada pel nou Govern va acusar a l’ex primer ministre i al llavors cap del Banc Central de "severes negligències" al permetre que el sistema bancari s'inflés sense supervisió adequada. (...)

L’informe 'Veritat', de 2.300 pàgines, detallava una llarga llista d’errors que van dur a la fallida. (...)

Una comissió parlamentària va confirmar el passat 11 de setembre les conclusions d’aquest informe i va recomanar el processament de Haarde i tres dels seus ministres.

Agències, Islandia juzga al primer ministro que llevó al país a la bancarrota, La Vanguardia 30-09-2010.


President de banc
L’audiència de Dusseldorf ahir va condemnar a deu anys de llibertat vigilada i al pagament d’una multa de 100.000 euros a l’ex president del banc d’inversions IKB (...) per manipulació de resultats i mala gestió de la crisi de la seva entitat, que va desembocar en un desastre financer. El tribunal de Dusseldorf el va declarar culpable (...) de manipulació preconcebuda dels resultats de la seva entitat, amagant la seva complexa situació malgrat que estava a punt de fer fallida.
Efe, Condenado el ex presidente de IKB por manipulación contable y mala gestión, La Vanguardia 15-07-2010.