6.3.6 Suborns i corrupció

-->
Els extractes del requadre ho deixen prou clar. El sistema ha assolit un gran objectiu: fer-ho gairebé invisible.

És impossible establir límits entre el regal i el suborn.
  Fernando Gil, Professor de la Universitat de Salamanca.

El fonamental és “qui regala”.
  Norbert Bilbeny, Catedràtic d’Ètica de la Universitat de Barcelona.

No és gens fàcil deslindar la frontera entre un regal de cortesia i un suborn.
  Francesc Torralba, Director de la Càtedra Ethos, Universitat Ramon   Llull.
Font: La Vanguardia 11-07-2009

En aquest tema hi ha els següents articles:

El cas dels anys 70s conté diversos articles.


L'auditor d'Aena multat amb 10,49 milions
L'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC) ha imposat a PricewaterhouseCoopers (PwC) una multa de 10,49 milions d'euros per tres infraccions "molt greus", a l'incórrer "en un incompliment del deure d'independència, en relació amb els treballs d'auditoria dels comptes d'Aena". També han multat el soci auditor Alejandro García López, amb dues sancions per un total de 48.000 euros. A més, prohibeixen que fiscalitzin els comptes de l'entitat durant tres exercicis.
Efe, Multa de 10 milions d'euros a PwC per l'auditoria d'Aena, La Vanguardia 21-03-2018.

Això és el que apareix quan es tecleja  pwc al cercador de Google:
El propósito de PwC es generar confianza en la sociedad y resolver problemas importantes. Somos una red de firmas presente en 157 países con más de 208.000 profesionales comprometidos en ofrecer servicios de calidad en auditoría, asesoramiento fiscal y legal, consultoría y transacciones.



Els lladres abans s’engarjolaven o se’ls robava; ara se’ls compra el furt
La cancellera Angela Merkel va tancar ahir el debat sobre si comprar o no dades sobre evasors d'impostos alemanys a Suïssa a un confident que els va robar. Les dades, pels quals el confident en demana 2'5 milions d'euros, contindrien 1.300 noms i podrien dur a recuperar entre 100 i 200 milions d'euros. "Com qualsevol persona civilitzada, vull perseguir l'evasió fiscal; si aquestes dades són rellevants, es compraran", va dir Merkel (...).Els serveis secrets alemanys ja van comprar, el febrer de 2008, dades de clients de la banca de Liechtenstein LGT Group, pagant per aquests gairebé 5 milions d'euros. Aquelles dades van destapar una llarga llista d'evasors fiscals de tota Europa, entre ells molts alemanys, i van dur, entre altres, al cap de Correus (...) a ser imputat per frau fiscal.
El príncep Alois de Liechtenstein, cap  del Principat i del seu negoci bancari, va qualificar llavors aquella operació d'atac contra el seu país. També ara Suïssa està invocant la llibertat per protestar. Els mitjans conservadors alemanys enlletgeixen el fet de comprar informació a un lladre. Suïssa ha advertit que si Alemanya compra dades robades, "violarà el principi de bona fe" i la "privacitat dels clients". Suïssa treballa en un projecte de llei per prohibit tot l'ajut a les autoritats fiscals estrangeres en casos relacionats amb informacions robades.
Rafael Poch, Berlín autoriza comprar datos bancariso de Suiza, La Vanguardia 2-02-2010.


Evolució de la corrupció
Suborns, comissions... Són les fórmules més comuns de corrupció que solen derivar en delictes com el blanqueig de capitals. Els partits polítics, les administracions públiques i el poder legislatiu són les institucions percebudes com més corruptes del món pels ciutadans (...).
(...) l'empresa no surt indemne , és una altra de les protagonistes d'aquestes execrables pràctiques universals. En major mesura, aquelles que treballen en els sectors de contractes i construcció d'obres públiques, desenvolupament immobiliari, petroli i gas, manufactura pesada i mineria. (...) Alston, aquesta setmana ha vist com tres dels principals executius de la seva filial anglesa han estat detinguts, acusats de practicar suborns, blanqueig de diners i falsedat comptable per guanyar contractes de subministrament ferroviari.
"El nivell de tolerància a la corrupció està disminuint. Els països estan posant mesures per evitar-la. (...) des del 2009 es "premia" a les empreses que previnguin aquestes pràctiques amb codis de conducte, formació i mecanismes de control intern. (...)
Però les dolentes condicions econòmiques no ajuden a eradicar la corrupció empresarial (...) Més aviat al contrari (...).
"A Espanya, pràctiques com el pagar comissions o l’elecció del pagament amb o sense factura, i sobretot la cultura de l'amiguisme, són més normals que en altres països del nostre entorn. (...) els països en vies de desenvolupament, són els més corruptes, encara que són els desenvolupats els que més els corrompen" (...).
La reforma en curs del Codi Penal espanyol introdueix algunes mesures anticorrupció, més tímides que en altres països (...), però importants. (...) No només es condemnarà als empleats, sinó també a les pròpies companyies. (...)
(...) la majoria d'empreses cotitzades espanyoles tenen codis de conducte i mecanismes de control intern per eradicar els suborns i comissions. Algunes només ho fan sobre el paper. Però altres s'ho prenen seriosament, sobretot les multinacionals i les que tenen interessos a EUA.
Carmen Sánchez-Silva, Brigada antocorrupción, El País 28-03-2010.