6.6.11 D'electrònica


Marc de negoci de les fàbriques d’assemblatge de semiconductors
[Els subministradors] reconeixen que els seus clients de la indústria de semiconductors no informen o amaguen les seves intencions, les quals dependran de les condicions del mercat Est-Oest. (...)
L’automatització (...) és només un dels diversos factors que avançaria el retorn de[a Estats Units] les línies d’assemblatge (...). Però n’hi ha d’altres.
Els avantatges econòmics de l’estranger estan disminuint, els problemes polítics creixen i els baixos salaris estan desapareixent en un món que es fa petit (...).
(...) els sous inicials de la ma d’obra a l’estranger sol ser d'uns 8 a 10 centaus de dòlar per hora.
"Els salaris dels treballadors normalment es dupliquen el primer any, després augmenten aproximadament un 50% a l’any. A uns 60 centaus de dòlar no resulta econòmic fabricar fora degut als altres costos involucrats. Les fàbriques de l’estranger tenen només un avantatge de la ma d’obra de 3 a 5 anys". (...) La majoria de països asiàtics disponibles han estat emprats, i per això algunes empreses consideren Sud Amèrica i l'Àfrica. (...)
Retornar les operacions d’assemblatge "no és econòmicament justificable". No obstant, els problemes "proporcionen un incentiu natural per a que les empreses passin a un mètode més econòmic de producció". Per això és probable un canvi de les operacions manuals a les automàtiques.(...)
"Degut als elevats costos del desmantellament d’una línia que està en funcionament, és normal que es mantingui fins que el producte esdevingui obsolet. Podrien passar 5 anys abans que l’assemblatge retornés. Mentrestant, maquinària molt automatitzada s’està instal·lant als Estats Units per a nous productes que previsiblement romandran aquí".
Nat Snyderman, See No Quick Return of Offshore Work, Electronic News 16-2-1976.

Inici
Cost actual

 operacions
$/hora
Localització
1965
0'80 a 1'00
Hong Kong
1967
0'70 a 0'80
Korea-S
1969
0'60
Singapur
1971
0'45
Taiwan
1973
0'30
Kuala Lumpur
1974
0'20
Penang
1975
0'10
Filipines

Apple i els seus 127 proveïdors
Apple ha publicat un informe sobre les condicions de treball en les fàbriques dels seus proveïdors. La companyia ha identificat la contractació de menors de 16 anys en 10 dels 127 proveïdors amb els quals i treballa. Apple també ha trobat casos d’irregularitats en els sous, exposició a materials tòxics i intents de suborn. (...) En el 2010 es van produir diversos suïcidis en un dels seus proveïdors, la companyia Foxconn.
EP, Apple admite casos de trabajo infantil en fábricas de 10 de sus 127 proveedores, La Vanguardia 22-02-2011.