6.6.10 Petites empreses innovadores


Pere Escorsa, catedràtic de l'Escola d?enginyers Industrials de la UPC a Terrassa, va fundar el 1998 junt amb un altre professor, Ramon Maspons, la 'spin off' IALE Tecnologia, dedicada a la gestió de la innovació, que s'ha especialitzat en vigilància tecnològica i intel·ligència competitiva. (...) Darrerament han fet "coses molt interessants per a institucions xilenes".
[¿En què han consistit?] El més ambiciós, identificar oportunitats de negoci per a l’aqüicultura xilena, veure quines espècies prometen pel futur. (...)
El Govern [xilè] ajuda a projectes encapçalats per empreses privades, però amb participació d’universitats i centres de recerca. Intenten acabar amb el divorci entre Universitat i empresa.
(...) en algunes classificacions de competitivitat, Xile avança a Espanya. Aquí tothom fa el que vol, no hi ha polítiques definides ni prioritats clares, A Xile,en canvi, elegeixen un sector i l’impulsen. Amb el salmó han sobrepassat a Noruega i crec que ens donaran sorpreses.
(...) A Catalunya es van privatitzar alguns centres tecnològics els quals han acabat en mans de fons d'inversió i capital risc. El país ha perdut part dels seus centres tecnològics, que no se sap on aniran a parar. M’estranyaria que en el País Basc fessin el mateix. (...)
Tenim persones d'alta qualificació. Molts són doctors o enginyers. Han de dominar programari especial per tractar bases de dades de patents i d'articles científics. La nostra primera matèria és la informació. (...)
[¿Quina és la seva visió de futur?] Ser una empresa molt especialitzada i amb una xarxa que ens permeti cobrir Llatinoamèrica, on som molt coneguts. A Espanya la gent no es sorprèn amb el que fem; en canvi, allà és un assumpte que interessa molt. En aquests països en general hi ha més ganes i voluntat que aquí.
Carles Singla, entrevista a Pere Escorsa, "Nuestra materia prima es la información", El País 13-8-2006.