6.6.1 D’economia social o amb codi de conducte


Temes inclosos:



Codis de conducte
Els codis de conducte, d’entre 20 i 30 pàgines, són documents concisos que delimiten com han d’actuar els treballadors internament i externa (amb proveïdors, clients, mitjans de comunicació..) per complir uns estàndards ètics. El problema (...) és que les organitzacions són curtes de mires i ho enfoquen des d’un simple punt de vista legal. “Es redacta per advocats per protegir a la companyia judicialment per si passa quelcom. Els empleats ho llegeixen, ho guarden en un calaix i se n’obliden. Hauria de ser un procés viu en el qual s’involucrés a tot el món” (...).
Si el codi no s’injerta a l’ADN de l’empresa, acaba en paper mullat, perdut a l’intranet. Els experts senyalen la manca d’implicació del departament de recursos humans (...).
Manuel Ángel-Méndez, Ética para directivos, El País 5-09-2010.



"Que els diners no t'utilitzin a tu: utilitza'ls tu per canviar el món". És una de les receptes bàsiques del que es coneix com a inversió socialment responsable (ISR).
Els inversors ho volen saber tot d'aquests negocis: en què inverteixen, com ho fan, quina política de personal tenen, si destinen part dels beneficis a fundacions sense ànim de lucre o organitzacions solidàries.
Armes, joc, pornografia, prostitució, explotació infantil, contaminació, abocaments tòxics, desigualtat salarial, mala política de conciliació familiar... són temes que no poden aparèixer als informes de transparència sol·licitats abans de la inversió.
Javier Ricou, Diners amb ètica, La Vanguardia 3-07-2018.

Temes relacionats: Auto-ocupació en economia social