Emprenedors socials

Drayton complir el 1981 un dels seus somnis, fundar Ashoka i inventar el terme emprenedor social. "Són persones innovadores que creen alguna cosa pel bé comú i no pel seu propi". Ashoka els selecciona cada any, finança els seus projectes i ajuda a convertir-los en realitat. (...) Així fins a 3.000 emprenedors socials en 70 països que, units a Ashoka, han millorat la vida de milions de persones. "Tots podem impulsar el canvi" (...).
[P.És l'emprenedoria part de la solució per tornar al creixement econòmic ia l'ocupació?]. R. Per descomptat, els emprenedors socials estan creant ocupació a una velocitat 2,5 vegades més gran que les economies de l'OCDE. Emprendre consisteix a reconèixer les grans tendències i innovar. (...)
[P. A Espanya només un 0,5% de la població activa són emprenedors socials. Als Estats Units o el Regne Unit són tot just un 2%. Per què tan pocs?] R. No es tracta de mesurar nombres, sinó impacte. Al Brasil hi havia 5.000 associacions ciutadanes el 1980, avui són més d'un milió. Això significa que hi ha gent transformant el sistema per complet, solucionant un problema mediambiental, millorant l'educació ... Més de la meitat dels emprenedors d'Ashoka han aconseguit canviar les polítiques governamentals del seu país en cinc anys. Això és impacte. (...)
[P. (...) directius i empreses necessiten un enfocament molt més social.] R. Sí, històricament les companyies privades han anat d'una banda, i les iniciatives socials, per una altra; ambdues cobrint la mateixa necessitat, però cadascuna pel seu costat. Ara, tots dos sectors són emprenedors i competitius, és possible ajuntar les dues línies i crear un sistema híbrid. (...)
[P. ¿Creu que moltes de les iniciatives de responsabilitat social corporativa (RSC) són pur maquillatge?]. R. Els departaments de RSC no estan dirigits per emprenedors, és part del problema. No entenen què podria causar un gran impacte en la societat.
Manuel Ángel Méndez, entrevista a Bill Drayton, “Es el momento de cambiar el sistema”, El País 23-10-2011.