Tabaqueres

Les grans tabaqueres estan doblant esforços
Les grans tabaqueres estan doblant esforços en tot el món per lluitar contra les dures restriccions aplicades a la publicitat del tabac, a mesura que les vendes a nacions en vies de desenvolupament cobren cada cop més importància per a elles.
Empreses com Philip Morris Internatioal i British American Tobacco estan rebatin els límits imposats als anuncis en la Gran Bretanya, les majors advertències sanitàries a Sud-Amèrica i els impostos més elevats al tabac a Filipines i Mèxic. També estan invertint milers de milions en campanyes de pressió i publicitat a Àfrica i Àsia (...).
(...) Philip Morris International va denunciar aquest any el Govern d’Urugaui, al·legant que les seves regulacions contra el tabac són excessives. Autoritats de l’OMS afirmen que el plet representa un intent del sector per intimidar al país, així com a altres nacions (...).
(...) "Estan utilitzant el litigi per amenaçar a països amb ingressos baixos i mitjans" (...) El PIB d’Uruguai equival a la meitat de les vendes anuals de l’empresa, les quals pugen a 66.000 milions de dòlars a l’any.
Les tabaqueres estan reclutant agressivament a nous clients en països en desenvolupament (...) per substituir als que deixen de fumar o moren a Estats Units i Europa, on els índexs de tabaquisme han baixat enormement. Les vendes de cigarretes augmenten un 2% anual en tot el món. (...)
(...) No només ha denunciat a Uruguai, sinó també a Brasil (...).
A Irlanda i Noruega, les filials de Philip Morris estan denunciant la prohibició de col·locar expositors en els comerços.
A Austràlia (...) un alt càrrec de Philip Morris va dirigir una campanya d’oposició en els mitjans de comunicació durant les eleccions federals de l’estius passat (...). La campanya, que va costar cinc milions de dòlars (...), també va comptar amb el finançament parcial de British American i Imperial Tobacco. (...)
Segons el vicepresident i portaveu de Philips Morris International (...), la seva empresa està d’acord en que fumar és perjudicial i recolza normatives "sensates" on no n'hi hagi cap. (...)
Actualment, els gegants de tabac es mostren molt més defensius que ofensius en els tribunals de tot el món. L’OMS i el seu tractat animen a Governs i individus a emprendre accions legals contra les tabaqueres, que cada vegada es open amb més denúncies de fumadors i sistemes sanitaris de Brasil, Canadà, Israel, Itàlia, Nigèria, Polònia i Turquia.
Però en altres parts del món, en especial Indonèsia, el cinquè mercat de cigarretes més important del món i on el sector tot just està regulat, les tabaqueres anuncien els seus productes de maneres que estan prohibides en altres llocs. (...) Segons les autoritats d’Indonèsia, depenen dels llocs de treball que genera el tabac, així com del beneficis que perceben dels seus impostos indirectes. Indonèsia obté 2.500 milions de dòlars anuals només de Philip Morris International.
Una recomanació de l’OMS que ha motivat les crítiques dels agricultors del tabac proposa limitar l’ús d’aditius com la regalèssia i el xocolata en els productes de tabac de mescla, els quals suposen més de la meitat de les vendes al món. L’Associació Internacional de Conreadors de Tabac creu que la mesura podria posar en perill als productors de tabac  burley, una fulla que es cura a l’aire i s'ha endulcit de fa temps amb aditius. Això destruiria milions de llocs de treball i seria devastadora per a economies de tot el món.
Duff Wilson, Las tabacaleras plantan cara al veto mundial, El País/The New York Times, 25-11-2010.


Com és que encara es permet fumar?
Val més un nombre que milers de paraules: 443.000 nord-americans moren a l’any pel tabaquisme; 4.100 nens comencen a fumar cada dia; 193.000 milions de dòlars a l’any costa la factura sanitària de la cigarreta.
¿Es pot fer un millor retrat sobre l’assumpte? Aquests són algunes de les dades que figuren en les 700 pàgines del nou informe sobre l’efecte del tabac en la salut, cuinat al llarg dels darrers quatre anys, que el departament de Sanitat d’Estats Units va fer públic ahir.
Que la nicotina és dolenta està més que assumit. Malgrat això, aquest document encara aprofundeix més en l’alarma. Sobretot pe la conducta de la indústria. Conducta molt poc ètica, inclús sinistre, si ens atenim al que es relata en aquest treball en el qual hi ha col·laborat 64 experts. Les investigacions certifiquen (...) que “els nous cigarrets estan dissenyats per ser cada vegada més addictius, molt més del que ho eren abans”. A l’informe es reitera que els embroquetats ‘distribueixen’ avui la nicotina d’una forma més ràpida i “eficient”. Els paquets contenen una mescla de “més de 7.000 substàncies químiques, de les que centenars són tòxiques i al menys causen càncer”.
S’especifica, en concret, que ara s’hi afegeix més amoníac, la qual cosa fa que la nicotina arribi abans al cervell. Que els filtres es perforen per a que el fum profunditzi en els pulmons. I que contenen més sucre, per aportar més plaer a l’acte de fumar. Aquestes innovacions es citen després d’introduir un afegitó. Que aquests esforços van destinats a enganxar al fumador tan bon punt té la seva experiència iniciàtica. “És el primer informe en el qual es demostra que la indústria ha redissenyat a consciència el tabac per fer-lo més atractiu” (...).
“Inhalar inclús la més mínima quantitat de fum pot danyar el teu ADN i derivar en un càncer”, afirma Regina Benjamin, la responsable del servei sanitari que ha elaborat aquest informe. (...) “El tabac té capacitat per danyar tots els òrgans del cos”, insisteix Bejamin. Si algú pateix problemes cardíacs, per lleus que siguin, “un sol cigarret li pot causar un infart”.
Una altra de les frases que ella extreu del redactat: “Les substàncies químiques afecten ràpid als pulmons cada vegada que una persona inspira el fum, la qual cosa provoca un perjudici immediat”.
Francesc Peirón, La industria responde a la presión con el diseño de cigarrillos más adictivos, La Vanguardia 10-12-2010.


Una mesura tímida per una costosa causa
El Govern va confirmar (...) una nova pujada dels impostos especials per al tabac (...), un 28% en l’impost mínim, el qual passa dels 91,3 als 116,9 euros per cada mil cigarrets. (...)
(...) l’increment en la recaptació serà d’uns 780 milions (...).
Lalo Agustina, El impuesto al tabaco aportarà 780 millones más con la subida del 28%, La Vanguardia 4-12-2010.

La reacció de manual de les tabaqueres a la nova llei més dura del tabac
La nova llei del tabac, que prohibeix fumar en bars i restaurants (...), com passa a 29 països més, “s’està complint mol bé” a Catalunya in a tot Espanya amb la col·laboració de fumadors i hostalers. Però s’ha d’estar alerta perquè “la indústria tabaquera la considera crucial i ha començat a desplegar la seva habitual artilleria per guanyar temps i que no es compleixi” (...).
Segons l’expert [Armando Peruga], la nova llei ha suposat un “fort cop” per a les tabaqueres perquè havien venut per tot el món el model espanyol de la llei anterior, que va permetre que, a la pràctica, tots els bars i restaurants que volguessin autoritzessin fumar. Peruga va explicar que al quedar-se sense un dels seus elements de màrqueting, “la indústria i els seus aliats” han recorregut als cinc trucs, coneguts des de fa anys, per paralitzar la nova llei espanyola: difondre dubtes sobre l’impacte del tabac en la salut, presentar el debat com un tema de llibertats en lloc de salut, proclamar perjudicis econòmics no provats, fer creure que la llei no es compleix i recórrer la llei davant els tribunals.
Antonio M. Yagüe, L’OMS alerta dels trucs de la indústria contra la llei antitabac, el Periódico 26-01-2011.


Temes relacionats: Efectes del tabac