6.6.13 Farmacèutiques i sanitat

Altres articles:


El ministre de Sanitat i Consum, Julián García Vargas, va denunciar les "pressions" que exerceixen diversos sectors econòmics de l’assistència sanitària (...). El ministre va assenyalar que en l’àmbit  de la prevenció sanitària "hem trobat en la passada dècade poderosos nuclis de resistència que haurem de vèncer en el futur". Es tracte, segons el ministre, "d’importants sectors econòmics", que se senten perjudicats pel desenvolupament de les estratègies  de prevenció. Va citar també els casos d’interessos agrícoles i ramaders, que dificulten la popularització de dietes saludables, i de certes indústries, oposades a la protecció del medi ambient.
"Grans corporacions multinacionals –va dir- són hostils a les campanyes de reducció de l’hàbit de fumar o del consum de begudes alcohòliques i encara costa massa lligar la publicitat dels automòbils a la seguretat i no a la velocitat; i tot això sense parlar dels criminals beneficis que genera la distribució de drogues il·legals".
En l'àmbit de l'assistència sanitària, García Vargas va afirma que "la indústria farmacèutica sovint difon que un major consum de medicaments és igual a millor salut, i inclús tracte d'influir sobre els metges per a que, si disminueixen el nombre de receptes, prescriguin indiscriminadament productes més recents i costosos, potser substituïbles per productes genèrics".
"Molts governs troben grans resistències en aquesta indústria per aplicar l'ús racional dels medicament, en nom de la llibertat de prescripció mal entesa".
García Vargas es va referir també a les empres que fabriquen aparells destinats a l'ús mèdic, "que pressionen als professionals i als poders públics per a que utilitzin mitjans de diagnòstic cada cop més complexes, deixant de banda exploracions més senzilles o menys perjudicials per al pacient i que faciliten més la relació entre el metge i el malalt".
"El resultat d’aquestes pressions- va afegir- és que alguns professionals vinculen la seva pràctica a uns esquemes de tractament o diagnòstic susceptibles de ser aplicats només a un petit percentatge de població i a alt cost, el finançament dels quals corre a càrrec de l'Estat".
Com a conseqüència d’aquesta situació, el ministre va indicar que es dedicaran immenses sumes de diners a certes activitats assistencials "que podrien no ser necessàries amb una major prevenció o que el seu cost es podria disminuir amb pràctiques més austeres".
Efe-Ginebra, García Vargas arremete contra las multinacioales sanitarias, La Vanguardia 9-05-1990.