Actuacions de les Fiscalies

Besançon: Presumptes homicidis involuntaris
La fiscalia de Besançon (...) va obrir fa uns dies una investigació oficial per un presumpte delicte "d'homicidi involuntari" contra France Télécom, en tant que persona jurídica, i contra el director de l'època de l'empresa (...), per la mort d'un treballador l'agost del 2009.
(...) La fiscalia, inicialment reticent a vincular la mort d'aquest treballador als seus problemes laborals per manca de proves, va canviar d'opinió fonamentalment després de rebre un dur informe de la Inspecció de Treball en el qual qüestionava directament l'actuació de la direcció de l'empresa en aquest cas particular i, més enllà, la pròpia política de gestió de personal del grup. (...) l'inspector de Treball denuncia l'existència a France Télécom de "mètodes de gestió característics de l’assetjament moral" i vincula directament l'onada de suïcidis a l'empresa a la "política de reorganització i direcció" de la companyia. Justament el que sempre han argumentat els sindicats, que duen anys denunciant l'existència "d'un clima de terror".
Investigación por "homicidio involuntario", La Vanguardia 1/2-04-2010.


París: presumpte assetjament moral de l'empresa
La Fiscalia de París va confirmar ahir l’obertura d'un procediment judicial per un presumpte delicte "d'assetjament moral" en el treball contra el gegant de les telecomunicacions (...) que podria desembocar en un processament inèit, doncs mai fins ara la política de recursos humans d'una empresa ha estat jutjada des del punt de vista penal. Basant-se en una denúncia del sindicat Sud i en un demolidor informe de la Inspecció de Treball, el ministeri públic qüestiona els mateixos mètodes d'organització i direcció de personal de la companyia i posa en la picota a l'antiga direcció del grup i en particular al seu ex president executiu (...), avui apartat a funcions simbòliques.
(...) La Fiscalia de Besançon (...) va obrir a finals del mes passat una altra investigació oficial similar contra l'empresa –en aquest cas per "homicidi involuntari"- pel suïcidi el 2009 d'un treballador (...) que abans de treure's la vida va atribuir en una carta de comiat la seva decisió a la degradació de les seves condicions de treball. La Fiscalia de París va més enllà, en abordar no j un cas concret sinó els mètodes globals de la companyia.
En ambdós casos, la pedra angular de l'acusació és un informe oficial de la Inspecció de Treball, en el que (...) es denuncia el sistema de direcció de personal posat en pràctica per France Télécom a partir de l'any 2006, amb la finalitat d'adaptar l'antic monopoli al mercat extremadament competitiu de la telefonia mòbil i internet. Malgrat que va ser privatitzada el 2004, la companyia compte encara a l'Estat francès com el seu principal accionista –amb el 27% del capital- i dues tercers parts dels seus 105.000 treballadors són funcionaris públics. L'informe de Treball remès a la Fiscalia (...) descriu "mètodes de gestió característics d'assetjament moral", tendents al seu judici a empènyer als funcionaris a abandonar l'empresa, embarcada en un pla de reducció de plantilla de 22.000 treballadors. Així mateix, apunta una vinculació directa entre la política de personal i els casos de suïcidis i depressions, temptatives de suïcidi i depressions, i acusa a la direcció de no haver fet res malgrat les advertències rebudes.
(...) France Télécom tenia un objectiu inequívoc: "No es tracte d'un error, sinó d'una opció estratègica per desempallegar-se d'una part del personal". Trasllats forçosos i continus, desvalorització de les competències professionals, humiliacions... Els sindicats han denunciat un autèntic "clima de terror".
Lluís Uría, La justicia francesa abre causa contra France Télécom por acoso moral, La Vanguardia 10-04-2010.