El cas del Prozac


L'agència de medicaments i aliments (FDA) d'Estats Units, investigarà documentació que, segons sembla, relaciona el consum de fluoxetina, comercialitzada com Prozac, amb més intents de suïcidi i conductes violentes. Aquesta documentació va arribar de manera anònima al British Medical Journal (BMJ) el mes passat (...) i correspondria a un polèmic litigi de fa deu anys contra el fabricant de Prozac, el laboratori Eli Lilly.
La documentació sembla confirmar la relació entre el consum del conegut antidepressiu i trastorns de la conducta, i indicar que Lilly va amagar aquests riscos, minimitzant aquests efectes adversos del seu medicament. BMJ explica que la informació confidencial de la companyia inclou informes que mostren que Lilly coneixia des dels vuitanta que la fluoxetina tenia "preocupants efectes secundaris".
La documentació "va desaparèixer" durant un litigi el 1994 (...). Lilly va guanyar el judici, però el 1997 va haver d'admetre que havia arribat a un acord amb els demandants.
(...) la documentació que Lilly va presentar [per obtenir l'aprovació del Prozac] era incompleta –se'n va excloure la majoria de casos de suïcidi, per exemple-, la qual cosa la va obligar el 1990 a indicar que els estudis del laboratori no es podien vàlids. L'any següent la FDA va revisar novament les dades del medicament i el va donar per segur.
Lilly ha recordat que (...) "la seva seguretat i la seva eficàcia estan ben estudiades".
Redacció i agències, El fabricante de Prozac es acusado de ocultar que puede provocar conductas agresivas, La Vanguardia 1 i 2-01-2005.