Ajudes d'estat


A finals de novembre, la Comissió Europea anunciava l'obertura d'una investigació per esbrinar si Espanya oferint, a les centrals elèctriques de carbó, ajudes d'estat que vulneressin la lliure competència a la Unió Europea. El govern de la UE sospita que les elèctriques s'haurien pogut beneficiar de 440 milions d'euros gràcies a bonificacions en la instal·lació de filtres per frenar l'emissió d'òxid de sofre i qüestions que el govern espanyol no notifiqués aquestes subvencions a les autoritats comunitàries quan les va posar en marxa el 2007. Però aquest tipus d'expedient no és nou per a l'estat espanyol. En l'última dècada li han obert 28 investigacions, en 16 de les quals ha acabat sent considerat culpable.
Espanya acostuma a competir amb països com Portugal i Grècia en estadístiques socioeconòmiques, situant-se en els posicions més baixes de les classificacions, però en el cas de les ajudes d'estat que van en contra de la lliure competència, és al capdavant dels rànquings, colze a colze amb els grans de la UE, com alemanya i França.
És normal que Espanya estigui en aquesta posició: els estats que són més potents són els que fan més ajudes d'estat, mentre que els més petits no tenen un grau tan alt d'intervenció. Les ajudes acostumen a anar destinades als seus campions nacionals, que, en moltes ocasions, havien sigut públics en el passat. Hi predominen sectors com el de l'electricitat, però també empreses públiques i altres àmbits empresarials importants per a l'economia espanyola: telecomunicacions, alimentació o, evidentment, els clubs de futbol.
La Comissió va considerar que part de les ajudes ofertes per Catalunya a la companyia minera Iberpotash per restaurar el dany mediambiental s'escapaven del marc legal europeu, raó per la qual la filial de la companyia israeliana ICL havia de retornar 5,8 milions per restaurar les zones mineres de Súria i Sallent.
La decisió més forta, tot i no estar quantificada, és la que va prendre el 2014, quan Brussel·les va instar Espanya a recuperar "milers de milions d'euros" d'unes ajudes fiscals concedides a grans empreses que adquirissin participacions  accionarials de companyies de fora de la Unió Europea. Considerava que es tractava d'un avantatge econòmic selectiu incompatible amb les directives comunitàries.
Dani Cordero, Espanya, a l'altura dels grans de la UE en sancions per haver ofert ajudes d'estat, Ara 25 i 25-12-2017.