Bhopal (Índia, 1984)


 (...) Passats 25 anys, Bhopal continua patint.
La situació encara és desastrosa. Els directius d’Union Carbide, encapçalats pel seu president (...) van escapar de la Índia i han eludit la causa criminal oberta contra seu. La fàbrica va quedar abandonada i sense netejar. En el que ara és el centre de la ciutat romanen més de 300 tones de productes químics perillosos –entre ells DDT- en contenidors que van estar desprotegits fins fa només quatre anys.
(...) I amb el pas dels anys i les pluges, aquests tòxics s’han filtrat al subsòl i han arribat a l’aigua que beuen unes 30.000 persones (...).
(...) I prop de la fàbrica s’han trobat també metalls pesants nocius, segons la denúncia de Greenpeace. El procés judicial és llarg i l’any passat es va reobrir el cas amb el requeriment que l’empresa netegi la zona i compensi econòmicament als milers de persones que han begut aigua contaminada.(...)
Els nens que ara neixen malats no són reconeguts pel Govern com a víctimes i, per tant, no reben cap tipus d’ajut oficial. (...) el  ministre per a la rehabilitació i l’alleujament de la tragèdia del gas (...) assegura que no ha rebut cap queixa de les víctimes. “Va ser una gran tragèdia, però les víctimes ja estan mortes. Els afectats ja van ser indemnitzats i ara la rehabilitació està funcionant bé. Ja no hi ha contaminants a la fàbrica ja que les pluges de 25 anys ja ho han rentat tot”, comenta.
(...) Union Carbide s’ha negat a fer-se càrrec de les seves responsabilitats i els Governs, tan nacional com estatal, han fallat; han estat corromputs per l’empresa. Tenim incomptables proves de suborns de milers de dòlars a polítics”.[acusació de la representant de les víctimes]. Entre altres perversions, resulta que l’advocat defensor de la companyia en els tribunals és el portantveu del Partit del Congrés que governa (...).
La reclamació de responsabilitats dels bhopalis es va fer més difícil el 2001, quan Union Carbide va ser comprada per Dow Chemicals, també nord-americana, la qual es nega rotundament a assumir qualsevol responsabilitat. (...) L’empresa (...) produeix i ven en el subcontinent el seu insecticida Dursban, el qual degut a la seva toxicitat està prohibit per al seu ús comercial a Estats Units.
(...) Amnistia Internacional sostè en la seva campanya que “Bhopal és una burla per als drets humans. El llegat de Bhopal perviu degut a que els seus habitants mai han pogut reivindicar els seus drets. És més, els efectes negatius de la fuita afecten a les noves generacions”.
Ana Gabriela Rojas, Bhopal sigue muriendo, El país 29-11-2009.

 (...) ningú va respondre pels danys causats [a Bhopal, India: 20.000 morts] i els residus químics que encara són allà. Ningú va indemnitzar ningú. Poc després la Dow Chemical va absorbir Union Carbide [,la qual havia ocasionat la tragèdia] amb els seus beneficis sense assumir a canvi cap responsabilitat per les víctimes que va causar la catàstrofe de Bhopal.
Lluís Amiguet, entrevista a Michael Bonano, "Es sanísimo reírse de lo enfermos que estamos", La Vanguardia  1-03-2010.