Excuses de mal pagador de les constructores

El president de l'Associació Nacional d'Empreses Constructores d'Obra Pública, Javier Sáenz de Cosculluela, ha defensat que la crisi "no ha estat culpa" del sector de la construcció. Pel president de Aerco, es tracta d'un sector on s'ha registrat molt "intrús i molt oportunisme", mentre que les administracions "no han elaborat normes per frenar un procés especulatiu".
El que va ser ministre d'Obres Públiques entre 1985 i 1991 ha participat en un col·loqui organitzat per l'APD sobre el sector de la construcció, en el qual si bé ha reconegut que "un subsector del subsector" (en referència algunes activitats de construcció d'habitatge) sí que ha fet pressió, però "si alguna cosa es desmanda és perquè el poder públic no exerceix". Així, ha indicat que els ajuntaments s'han vist condemnats "a una insuficiència pressupostària insofrible" i han vist en les taxes per obres "la seva font de finançament", de manera que han recorregut a modificacions dels plans urbanístics per permetre la construcció.
Però tot aquest procés, ha dit, "no ha estat culpa del constructor". En aquest sentit, el director de l'Institut d'Estudis Econòmics, Juan Iranzo, ha indicat que l'augment de la construcció es va produir com a resposta a "un fort increment de la demanda" d'habitatge (...).  Així mateix, durant el seu discurs ha afirmat que "la culpa ha estat de la política monetària". En qualsevol cas, ha apostat per "donar sortida" a l'estoc d'habitatges baixant els preus i  ha calculat en entre 300.000 i 350.000 les cases que l'economia espanyola hauria de construir cada any.
En aquest sentit, el conseller de Medi Ambient, Territori i Infraestructures, Agustín Hernández, ha afirmat que el sector de la construcció "ha respost a l'entorn", en el qual el diner era barat, i ara, ha receptat fer una "reflexió" i ajustar iniciativa pública i privada a la realitat. "No per això el futur és dramàtic", ha dit. El president de Aerco va retreure que es doni la culpa de la crisi al sector de la construcció quan hi ha "17 lleis de sòl" i una "incapacitat" per controlar la despesa pública, al qual contribueixen les televisions públiques i altres organismes autonòmics. (...). Espanya, ha dit el president dels constructors d'obra pública, no té capacitat per fer política econòmica, "la imposa la Comunitat Europea", que "no té lideratge" i que està "en mans d'una classe funcionarial que ha desvaloritzat el projecte europeu ". En qualsevol cas, ha augurat uns "20 o 24 mesos bastant durs" i ha considerat una "obligació moral" dels partits majoritaris arribar a un acord..
Europa Press, Las constructoras defienden que el sector no tiene la culpa de la crisis, La Vanguardia 27-06-2011.