Carlos Slim (Mèxic)


L’anomenen el rei Mides mexicà per la seva habilitat per revaloritzar les empreses que adquireix. I deu ser veritat, ja que Carlos Slim forma amb Bill Gates i Warren Buffet el triumvirat dels homes més rics del planeta. Ha encapçalat el ranking de Forbes durant dos anys amb una fortuna estimada en 69.000 milions de dòlars.
Fill d'un immigrant libanès que a partir d'un petit magatzem es va guanyar una bona posició comercial (...). El secret del seu creixement va ser comprar empreses en dificultats i fer-les competitives. El seu salt a la notorietat es va donar al quedar-se amb la majoria de la companyia mexicana de telecomunicacions Telmex, un cop que el president Carlos Salinas de Gortari la va privatitzar. (...)
Amb l'esclat de la crisi del deute de 1982, una etapa crítica en la història de Mèxic, en ple procés de nacionalitzacions bancàries i amb les finances del país en fallida, Carlos Slim va tenir l'oportunitat d'invertir en la tabaquera Cigatam. L’adquisició li va permetre accedir a un important flux de caixa i guanyar prou liquides per aprofitar les oportunitats que s'estaven presentant. (...)
En la segona meitat dels vuitanta, Slim va entrar en el món de les finances. (...)
Però va ser el 1990 quan Slim va donar el cop al fer-se –conjuntament amb SBC i France Télécom- amb el que esdevindria la joia de la corona, Telmex.
(...) el grup de telecomunicacions de Carlos Slim avui és el gran rival de l'espanyol Telefónica en el subcontinent americà.
Carlos Slim té en Felipe González un dels seus principals consellers. Ha estat el polític de Sevilla el que li ha obert, gràcies a les seves amistats, les portes als mandataris llatinoamericans i de les autoritats marroquines per estendre el seu negoci de les telecomunicacions. (...)
Els darrers anys, Slim s'ha avocat en impulsar la cultura i en recolzar iniciatives filantròpiques.
Joaquim Ibarz, El amigo americano, La Vanguardia 27-05-2008.