Error de 55.500 milions en un banc controlat pel Govern alemany

El ministre de finances alemany, Wolfgang Schäuble, es troba sota pressió a causa de l'error de comptabilitat comès al banc Hypo Real Estate (HRE), sota control estatal, la increïble xifra de 55.500 milions afegits sense motiu al passiu de l'entitat financera. Per una vegada, 'l'error de càlcul' beneficia l'erari públic, de la nit al dia, ha reduït l'endeutament públic en 2,6 punts del PIB.
El Partit Socialdemòcrata (SPD), el principal de l'oposició, considera que Schäuble ha de respondre pel que ha passat. (...) El Govern, en canvi, ha rebutjat qualsevol responsabilitat del ministre de Finances. (...)
El portaveu [del ministeri de Finances] va subratllar que el ministeri es pren molt seriosament l'error, però va afegir que està convençut que no en tornarà a passar cap de similar. (...)
L'error, que es va cometre el 2010, va consistir a registrar doblement pèrdues del banc i, en descobrir-se, ha fet que el deute públic alemany baixés en un 2,6% del PIB (...). Pel que sembla, al sistema informàtic del banc hi va haver una confusió entr diverses operacions aritmètiques, la qual cosa va portar a l'error de registrar com a pèrdues augments de la cotització de títols que tenia el banc. Malgrat que l'aparició sobtada de 55.500 milions és una bona notícia, les crítiques dominen de moment sobre l'alegria.
Efe, El ministre de Finances alemany, assetjat per un error de 55.500 milions, La Vanguardia 1-11-2011.

(...) sorprenent error de comptabilitat, per valor de 55.500 milions d’euros a favor conegut en els números del FMS Wertmanagement, el ‘banc dolent’ al qual dóna suport l’Estat que va absorbir els milionaris actius tòxics de l’Hypo Real Estate. L’Hypo és el banc alemany més tocat per la punxada del 2008 i va ser nacionalitzat el 2009. L’error, que afecta de pl al ministeri de finances, es deu a què es van comptar dues vegades sumes del balança del 2010 (...) i del 2011 (...). L’assumpte s’ha conegut gairebé per casualitat, a través d’una interpel·lació parlamentària.
Rafael Poch, Alemanya troba 55.500 milions de superàvit ocult, La Vanguardia 30-10-2011.