Implicacions a alt nivell


Dins del procés d’investigació sobre els implicats en la construcció de la fàbrica líbia Pharma 160, acusada d’estar fent armes químiques, la policia de la República Federal d’Alemanya va efectuar ahir els primers escorcolls a tres empreses i dotze domicilis sospitosos. (...).
Segons ‘Stern’, una filial el grup siderúrgic nacionalitzat Salzditter Industriebau Gmbh (SIG), havia subministrat els plànols del conjunt de la instal·lació de la fàbrica líbia. SIG ha desmentit tota vinculació amb els libis, encara que ha reconegut haver lliurat a Imhausen Chemie els plànols dels elements d’enginyeria per a una fàbrica de productes farmacèutics anomenada Pharma 160, com la de Rabta, però ubicada a Hong Kong. Segons han dit responsables del grup siderúrgic nacionalitzat, ells van tenir diverses trobades amb els responsables d’Imhausen, però en cap moment els van dir que la fàbrica estaria dedicada a la producció de substàncies tòxiques i instal·lada a Líbia.
Entre les grans empreses involucrades que cita la premsa de l’Alemanya Federal hi figuren societats com Pressag, Siemens, Merck, Alfered Teves i Linde, així com nombroses firmes petites. Segons ‘Stern’, la firma Pressaug ha reconegut haver construït una planta de dessalinització d’aigua a uns pocs kilòmetres de Rabta. El diari diu que actualment aquesta planta es troba adjacent a la fàbrica química. Siemens és acusada d’haver distribuït equipament de control després que la llicència d¡exportació hagués expirat.
L’afer de la fàbrica líbia ha posat en dubte la credibilitat del canceller democristià Helmut Kohl, que ha passat de la sorpresa i indignació per l’anunci de la complicitat de els empreses de la RFA a un gradual reconeixement de els acusacions. A més, ha afegit que ja coneixia els detalls d’aquestes operacions des de feia mesos.
AFP, Escorcolls als implicats en l’afer libi, Avui 26-01-1989.