Productes de doble ús


El cabdell de les  exportacions fraudulentes d’armes alemanyes s’enreda i confirma cada cop més. Així, una empresa estatal ara confirma haver subministrat instal·lacions a Rabta [Líbia] i des d’EUA se senyala que via RFA Iran va rebre substàncies per produir el mortal “gas mostassa”.
Ahir el consorci siderúrgic de capital estatal Salzgitter va reconèixer que “ara hem trobat en la correspondència una carta de 1986 en la qual es cita que la comanda d’instal·lacions industrials cursat per Imhausen anava a Rabta.
(...) la Direcció d’Investigacions Duaneres de Baden informa que esta`investigant un cas de presumpta venda il·legal de components de míssils. Mentre l’oficina estatal no dóna noms, la premsa local assenyala que es tracte d’una exportació a Líbia.
(...) també la premsa nord-americana assegura que empreses alemanyes van reexportar partides de berili (importat d’EUA) –el destí aparent del qual era la RFA- a la Índia. El beril·li és un component molt important de la càrrega de petits reactors i bombes nuclears.
(...) el tràfic es realitzava mitjançant l’empresa Alcolac International, de Nova York, que produeix tiodiglicol [substància per fabricar “gas mostassa”]. El producte era exportat legalment a Bèlgica (...). A Bèlgica es falsificaven els documents relatius al producte, de manera que aquest era exportat il·legalment a diversos països.
Valentín Popescu, Albert Escala, La sinuosa ruta de los gases letales sale a la luz, La Vanguardia 1-02-1989.