Petrodòlars àrabs


Marina Port Tarraco-Qatar
Primer, els grans magatzems Harrods. Després, el patrocini del Barça. Ara acaben de comprar Marina Port Tarraco, el moll per a megaiots de Tarragona. La capacitat inversora del grup d’empreses estatals de Qatar és formidable, com la gran bossa de gas que ha fet que aquest emirat sigui un dels estats més rics del món. Representants de la filial immobiliària de l’Autoritat Qatariana d’Inversions (QIA, sigla anglesa) acaben de comprar la marina, que era deficitària, per 64 milions.
A l’Ajuntament salten d’alegria. Confien que aquests amos, amb l’emir Hamad al Thani al capdavant, propiciaran un efecte crida i situaran Tarragona a l’aparador dels grans inversors. Turisme i infraestructures són les bases del territori per atreure petrodòlars.
Amb 64 amarres per a iots de luxe i un gran complex comercial, la Marina Port Tarraco es va plantejar com un revulsiu per a la ciutat. Tanmateix, malgrat els 32 milions que s’hi van invertir, la que fins ara era una societat concessionària –englobada en el hòlding immobiliari de l’empresari madrileny Luis García Cereceda– no va complir les expectatives que hi havia previstes.
Els molls registraven una ocupació baixa a l’hivern i la zona comercial no va arrencar. A més a més, un error en la tramitació urbanística va estar a punt d’acabar amb una ordre de demolició. Havent assegurat la legalitat del complex, Qatari Diar, braç immobiliari de la QIA, el va comprar per 64 milions.
Qatar, Dubai o Abu Dhabi han destinat milers de milions a adquirir negocis a l’estranger per aconseguir nous ingressos i evitar que la seva economia continuï depenent exclusivament del petroli o el gas.
Els sectors preferits són el financer i el turístic. A Tarragona, amb el desembarcament de Qatari Diar, veuen que són davant una font de prosperitat. Segons l’Instituto de Fondos Soberanos (SWFI), només la QIA va manipular el 2010 uns fons de 50.000 milions. “És un grup molt important. Té diner fresc i ganes d’invertir. Espero que no només inverteixi al port, sinó també en altres oportunitats que ofereix la ciutat i el territori”, apunta l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros.
La Cambra de Comerç també considera que la projecció de la família reial qatariana –la flota d’esbarjo, de més de trenta iots, podria amarrar aTarragona a l’hivern– és una oportunitat d’or per vendre una ciutat enclavada en el referent turístic de la Costa Daurada –Salou i Port Aventura en són els punts forts–, però sense hotels de cinc estrelles. “No podem deixar passar aquesta oportunitat”, afirma Albert Abelló, president de la Cambra.
L’Ajuntament ha encetat contactes amb altres inversors del Golf. “El territori ofereix moltes possibilitats. Els inversors àrabs estan ben assessorats. Si els qatarians han comprat la marina és perquè hi veuen possibilitats de negoci.
Tenim infraestructures, experiència i capacitat de creixement per convèncer altres inversors potencials del mateix tipus”, diu Javier Villamayor, regidor de Promoció Econòmica.
Oriol Margalef, Com atreure petrodòlars, La Vanguardia 15-07-2011.